Fietsdiefstallen in Amow

Onze fiets !

Het is een vaststaand feit dat heel wat fietsen worden gestolen. In de politiezone Asse, Merchtem , Opwijk en Wemmel het afgelopen jaar 125. ( tot op heden). Dit cijfer klopt niet helemaal want heel wat fietseigenaars doen niet eens de moeite om aangifte te doen bij de lokale politie. De reden hiervoor kan zijn doordat de fiets in feite niet veel waard was, en enkel diende om naar een carpoolplaats, de school of het station te rijden. Misschien ook omdat het gevoel leeft dat de kans om ooit opnieuw je fiets terug te zien zeer laag is.

Wat er ook van aan is, je fiets is een tof vervoermiddel, de één al wat duurder dan de andere maar elke fiets verdient onze aandacht.

In Asse werden de afgelopen periode 43 fietsen gestolen. Opwijk is goed voor 40 fietsdiefstallen, Merchtem 25 en Wemmel 6. Er werden ook aangifte genoteerd van mensen die hun fiets kwijt raakten buiten de zone.

Het spreekt voor zich dat de risico gevoelige plaatsen voor fietsdiefstal deze plaatsen zijn waar veel fietsen samen geparkeerd staan. Bijvoorbeeld tijdens fuiven, kermissen, parken, speelplaatsen van scholen, openbare gebouwen zoals cinema's, het gemeentehuis maar zeer zeker het station en de buurt rond het station.

Een klein nazicht van de cijfertjes leert inderdaad dat ook in AMOW dit niet anders is. In en rond het station van Asse zijn er 22 fietsen gestolen, aan dat van Opwijk 20, Merchtem 7. Opmerkelijk maar voor Wemmel is er slechts één fietsdiefstal aan de buurt van het station.

Als we naar de oorzaken kijken hoe het komt dat een fiets gestolen worden komen we al gauw tot het resultaat het voornamelijk fietsen zijn die niet, of niet goed waren beveiligd. Geen slot of geen degelijk slot en je fiets plaatsen waar er bijna geen controle is maakt het voor dieven gemakkelijk.

Laat je fiets altijd slotvast achter, ook al ben je maar heel even weg. Gebruik een goed slot. Veel sloten, bijvoorbeeld deze met een staaldraad, zijn niet zo goed. Bovendien vormt het zacht metaal waaruit het slotgedeelte bestaat een echt zwak punt. Zorg er bovendien voor dat je de fiets "aan de wereld" vast maakt. Dit wil zeggen aan een vast voorwerp. Men kan je fiets bijgevolg niet oppakken en meenemen.

De stationsbuurten maar ook de andere plaatsen met heel veel fietsen zijn doorgaans plaatsen waar er op sommige momenten weinig volk komt. Zo is een station of een schoolbuurt wel heel druk tijdens de spits maar zeer rustig tijdens de school- en werkuren. Het is juist op dit moment dat dieven toe slaan. Hun manier is vrij eenvoudig, op de snelste manier wegkomen met een fiets. Losse fietsen staan daarom hoogst in hun lijstje ! Soms zijn er gespecialiseerde dieven aan de slag, ze stelen de merkfietsen en zijn uitgerust met knijpgereedschap om de sloten te vermurwen. Dikwijls staat er in de buurt een bestelwagen en worden meerdere fietsen opgeladen. Zij lopen tegen de lamp doordat iemand hen aanspreekt, de nummerplaat van de wagen noteert of zeer snel de politie telefoneert. Zo vinden we soms tientallen fietsen gelijktijdig terug. Maar wees gerust , het overgrote deel wordt gestolen door dieven die op een snelle en goedkope manier een fiets willen voor eigen gebruik.

En zeg nu zelf, probeer maar je fiets te herkennen als je hem enkele maanden kwijt bent! Slechts weinigen kunnen hun fiets goed beschrijven. Een tip hiervoor, neem een foto van je fiets of vul een fietspas in en hou dit zorgvuldig bij. Laat je fiets graveren. Het is een unieke code die het mogelijk maakt de eigenaar op te sporen. De politie beschadigt hierbij het frame niet hoor, dit is heel lang geleden.

Mocht ondanks alles toch je fiets gestolen worden, doe aangifte en breng je fietspas of een foto mee.

Er bestaat altijd een kans om je fiets te laten graveren. Telefoneer naar de dienst Preventie van onze politiezone: 02/456.08.81 en maak een afspraak met Albert Roelandt of één van de andere preventiemedewerkers.

Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficer-

Gsm: 0476/40.91.82

Labels