Diefstallen in woning - tussentijds rapport

De politiezone AMOW voert nog altijd een strijd tegen de inbraken in woningen.

Zoals we het meedeelden in het jaarrapport; de inbraken in onze politiezone vertonen een neerwaartse lijn.

De eerste twee maanden van 2015 zijn er 106 aanvallen geregistreerd op woningen. Dit resulteerde in 71 effectieve inbraken. In 35 gevallen bleef het beperkt tot een poging.

Vorig jaar waren dit nog 130 inbraken ( incl pogingen) ! Op eenzelfde referentieperiode.

In welke gemeente werd er ingebroken: ( incl poging)

Asse: 51

Merchtem : 5

Opwijk : 9

Wemmel: 41.

Het terugdringen van het aantal woninginbraken behoort tot een voorname doelstelling en uitdaging voor de politie van AMOW. Het is niet dat dit vroeger geen speerpunt was, we voeren al jaren een strijd tegen deze vormen van criminaliteit. Een strijd die ongelijk gevoerd wordt. Wellicht kunnen we het aantal inbraken tot een absoluut minimum herleiden door bijvoorbeeld op elke invalsweg een patrouille te plaatsen die alle voertuigen en hun inzittenden controleert. Een gezond denkkend mens weet immers dat dit onmogelijk is. De politie heeft noch het personeel noch de middelen.

We proberen dieven en inbrekers te pakken door andere technieken toe te passen. Gericht patrouilleren, een adequate sporen opname en analyse, …

De eerste twee maanden van 2015 zijn er 32 aanhoudingen verricht in AMOW. 9 daders van diefstallen zijn opgepakt, 3 voor slagen en bedreigingen en 2 inzake drug delicten. 7 dronken personen werden opgepakt om hun roes uit te slapen in een cel op het commissariaat.

Meer en meer leggen we de nadruk op het aspect "preventie" bij woning inbraken. Het is geen nieuwigheid. Jaren na elkaar benadrukken we dat mensen zeer veel kunnen doen om een inbraak te voorkomen of moeilijker te maken. We merken dit aan het aantal pogingen. Inbrekers geven het op wanneer een woning lang weerstand biedt. Willen ze toch binnen geraken dan moeten ze grove middelen gebruiken maar de kans op ontdekking is heel wat groter door het lawaai.

Labels