Diefstallen in woning - planmatige aanpak

Vanaf 1 januari tot eind augustus waren er in AMOW 398 geregistreerde inbraken in woningen. We kunnen dit opsplitsen in 162 pogingen en 236 effectieve inbraken.

In dezelfde periode vorig jaar waren er 479 inbraken. ( incl pogingen)

Het resultaat ; 81 inbraken minder gepleegd bij een vergelijkbare periode.

Vergelijken we de vakantiemaanden dan merken we dat juli 2013 , 98 inbraken (incl poging) kende, juli 2014 : 41. De maand augustus 2013: 99 ; 2014: 32.

De beide maanden samen: '13 : 197 inbraken en nu in '14: 73 inbraken. Er is een niet geringe daling !

De lokale politie AMOW gaat niet spectaculair victorie kraaien. De periode is daarvoor niet lang genoeg en misschien liggen andere factoren aan de basis om op een veranwoorde manier het cijfermateriaal met elkaar te vergelijken.

Laten we stil hopen dat de zeer intense acties die we nu al enkele maanden aanhouden hun vruchten afwerpen.

Woninginbraken voorkomen is een actiepunt in het zonaal veiligheidsplan (ZVP) net zoals het ook is opgenomen in het nationaal veiligheidsplan (NVP). Daardoor komt het dat de samenwerking tussen de verschillende lokale zones en de federale politie op het terrein kan gebeuren. In het politie jargon spreekt men over "FIPA-acties" ( Full Integrated police actions ) . Deze acties kunnen opgezet worden rond diverse vormen van criminaliteit zoals bijvoorbeeld drugs, mensenhandel, sociale inbreuken maar ook woninginbraak.

Het kenmerk van de actie is de samenwerking rond één thema op hetzelfde tijdstip. De laagste vorm van misdaad bestrijding is zuiver lokaal. In de politiezone AMOW zetten we dan meerdere teams in met een specifieke opdracht:" preventie woninginbraken". Gelijktijdig doen ook andere lokale zones dit.

Een trapje hoger wordt dezelfde actie herhaald maar op arrondissementeel niveau. Bij zo'n acties krijgen we steun van de federale politie zoals hondenbrigade, helikopter,… De pakkans wordt uiteraard hoog.

Wanneer alle arrondissementen de krachten bundelen hebben we meteen het hoogste niveau, nationale acties. Vrijwel iedereen kent ze. Het zijn de politieacties waar drukke verbindingswegen , E17, E40,… worden afgesloten, iedereen aan de kant moet om gecontroleerd te worden

De jongste tijd waren de acties gericht op het onderscheppen van rondtrekkende dadergroepen die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de inbraken.

Labels