Vernietiging van twee illegale elektrische steps

De voorbije weken hebben wij meerdere elektrische steps uit het verkeer gehaald die sneller reden dan toegelaten en geen Europees gelijkvormigheidsattest hadden. De voorbije maand werden vier van dergelijke steps in beslag genomen. Twee daarvan werden vandaag vernietigd, in samenspraak met het parket Halle-Vilvoorde. Deze steps konden op geen enkele wijze nog reglementair in het verkeer gebracht worden. Bovendien vormden ze een gevaar omdat ze in brand zouden kunnen vliegen. De eigenaars van de steps moeten binnenkort verschijnen voor de politierechtbank.

vernietiging steps

De laatste tijd duiken er in het straatbeeld alsmaar meer soorten voertuigen op, een van deze is de (elektrische) step. Deze bestaat in verschillende vormen, namelijk:

  • de gewone klassieke step (zonder ondersteuning)
  • de elektrische step <25 km/u (met of zonder zadel)
  • de elektrische step >25 km/u (met zadel)

Per type voertuig zijn er andere regels van toepassing. Deze regels worden niet altijd even nauw opgevolgd. Een ongeval met dergelijke niet aan onze wegen aangepaste voertuigen is gauw gebeurd. Dit kan verregaande gevolgen hebben, gezien deze voertuigen niet op de openbare weg mogen komen.

Welke regels zijn er nu van toepassing?

Wie een gewone step gebruikt, wordt  ofwel als voetganger aanzien als hij of zij ‘stapvoets’ rijdt (tot 6 km/u), ofwel als fietser aanzien als hij of zij sneller rijdt (van 7 tot 25 km/u). In dat laatste geval moet je dezelfde verkeersregels volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad rijden of, wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Ook moet je de wegsignalisatie voor fietsers volgen.

Wie ‘stapvoets’ met een elektrische step ZONDER zadel rijdt, geldt als voetganger en moet zich ook zo gedragen. Dat betekent dat je het voetpad moet gebruiken, moet oversteken aan een zebrapad,… De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km per uur. Steps die toch sneller kunnen gaan, zijn niet op de openbare weg toegelaten.

Een elektrische step MET zadel wordt beschouwd als een bromfiets. Als je hiermee op de openbare weg wil rijden, moet je minstens 16 jaar zijn.

Wat is de maximale snelheid van een e-step met zadel?

  • max. snelheid 25 km/uur. Dit is overeenkomstig wegcode bromfiets klasse A.
  • max. snelheid 45 km/uur. Dit is overeenkomstig wegcode bromfiets klasse B. Voor deze elektrische step moet je ook een rijbewijs AM of B hebben.

Als je met een e-step (bromfiets) met zadel rijdt, moet je de verkeersregels als bromfietser naleven. Dit betekent dus dat je deze elektrische step met zadel moet inschrijven als een bromfiets klasse A of B én er moet een nummerplaat op de elektrische step met zadel bevestigd zijn. De verzekering moet ook in orde zijn alvorens je je op de openbare weg begeeft. Controleer daarom bij de aankoop of je over alle juiste documenten beschikt om je elektrische step te verzekeren en in te schrijven. Dit betekent dat de elektrische step die je aankoopt moet vergezeld zijn van een gelijkvormigheidsattest met de gegevens op van dit vervoermiddel waaronder het chassisnummer.

Voor de elektrische step met zadel, dewelke dus doorgaat voor een bromfiets, moet er dus ook een valhelm worden gedragen met een keurmerk van ECE (Economic Commission for Europe).

Via de website  https://www.vlaanderen.be/een-elektrische-step-met-zadel-aankopen vind je nuttige tips inzake de aankoop/inschrijving/verzekering van dergelijk voertuig. We voegen ook de link van de aflevering van KIJKUIT toe: https://youtu.be/m0aCf4AnSR4.

Labels