Oplichting via WhatsApp

Wij kregen al meerdere aangiften van burgers die slachtoffer werden van oplichting via WhatsApp. Met deze populaire app kan je onder meer berichten sturen naar je contactpersonen. Oplichters maken hier ook gebruik van om in naam van één van jouw (vaak dichte) contacten een bericht te sturen met de vraag om geld over te schrijven.

Oplichting WhatsApp

Krijg je een bericht van je kleinzoon die zijn gsm in het toilet heeft laten vallen? Of heeft je dochter snel geld nodig omdat haar auto werd getakeld? Heeft jouw zoon per ongeluk zijn gsm in de was gestoken, maar moest die dringend een overschrijving doen? Controleer de echtheid van het bericht door te verifiëren of het bericht wel echt van de afzender is vooraleer je ook maar 1 euro overmaakt. Zorg ervoor dat je op één of andere manier je contactpersoon aan de lijn krijgt en stel vragen waarop enkel jullie het antwoord kennen.

 

Hoe herken je WhatsApp-fraude?

  • Je ontvangt een bericht van een ‘contactpersoon’ (bv. jouw (klein)zoon of (klein)dochter) met een onbekend nummer. De profielfoto klopt meestal wel.
  • Je contactpersoon vraagt je dringend om geld.
  • Je contactpersoon kan vaak niet op een andere manier communiceren en gebruikt tal van smoesjes om dit te staven.

 

Hoe voorkom je dat jij in de val loopt?

  • Als iemand om geld vraagt, contacteer die persoon via een nummer uit je eigen adresboek ter controle. Ook al is het volgens het bericht je bloedeigen zoon, vertrouw geen enkel bericht.
  • Kan je de contactpersoon telefonisch niet bereiken? Maak geen geld over.
  • Ga ervan uit dat niemand je via een eenvoudig bericht zal vragen om een aanzienlijk bedrag over te maken, wees altijd op je hoede.
  • Bespreek deze vorm van oplichting met je familie, zo verklein je de kans dat zij in de val lopen.

 

Heb je dit artikel te laat gelezen, werd je opgelicht en heb je nadeel? Doe zeker altijd aangifte aan ons loket of maak een afspraak via 02 464 12 00. Wis het nummer en de berichten niet!

Labels