Oplichting via internet: de één-cent-truc

Wij kregen al meerdere meldingen van personen die werden opgelicht op een tweedehandswebsite wanneer ze een product wilden kopen of verkopen.

Oplichting

Hoe gaan de oplichters te werk?

De zogezegde koper of verkoper vraagt om op een link te klikken en 1 eurocent over te schrijven als 'test' of 'waarborg' om te zien of de verdere overschrijving zal lukken. Het slachtoffer wordt omgeleid naar een valse website die lijkt op een normale website van bv. ING of Paypal. Na het ingeven van het rekeningnummer en de pincode kan de oplichter aan de bankgegevens van het slachtoffer om een grotere som afhandig te maken. Meestal merkt het slachtoffer te laat dat er oplichting in het spel is. 

Wat kan je doen als je werd opgelicht?

Als je merkt dat er iets niet klopt met een online-betaling, laat dan zo snel mogelijk je bankkaart blokkeren via Cardstop 070 344 344. Doe ook aangifte bij de politie en maak melding op de tweedehandswebsite zodat zij ook maatregelen kunnen nemen.

Voorkomen is beter dan genezen

Kijk altijd goed naar de URL van de link met het betaalverzoek. Soms lijken deze URL's bijna hetzelfde als een normale website maar werd bv. de letter O vervangen door het cijfer 0 of werd een hoofdletter vervangen door een kleine letter. Je hoeft je betrouwbaarheid als koper of verkoper niet eerst te bewijzen door een eurocent over te schrijven. Doe dit niet. Geef niet meer gegevens dan noodzakelijk. Een identiteitskaartnummer is bv. helemaal niet nodig om een transactie te doen. Wees in het algemeen altijd alert op het internet.

 

 

Labels