Moet ik mijn alarminstallatie aangeven?

Algemeen :

Iedereen die een alarmsysteem tegen inbraak heeft, moet dit bij wet verplicht registreren via www.police-on-web.be. Alle gegevens komen in een databank terecht. Als gebruiker hoef je bijgevolg niet langer naar het politiebureau te gaan om hiervan aangifte te doen of wijzigingen aan te brengen. Door het consulteren van deze databank kan de politie efficiënter en doelgerichter optreden bij echt alarm. Het is immers belangrijk dat de politie zo snel mogelijk de exacte plaats kent waar een alarm in werking is getreden. Hoe meer details bekend zijn over de plaats, hoe sneller de politie ter plaatse is en hoe beter ze je veiligheid kunnen garanderen.

Door de oprichting van de provinciale communicatie- en informatiecentra (CIC) van de federale politie komen alle telefonische noodoproepen in verband met alarmmeldingen rechtstreeks terecht bij deze CIC's. Daarom is het noodzakelijk dat deze CIC's beschikken over informatie betreffende de alarmsystemen. Om aan deze behoefte te voldoen werd het meldpunt alarmsystemen opgericht.

Wie moet de aangifte doen ?

  • Gebruikers van een alarmsysteem die niet aangesloten zijn bij een alarmcentrale moeten zelf hun alarmsysteem registreren bij het meldpunt alarmsystemen door gebruik te maken van hun elektronische identiteitskaart.
  • Wie aangesloten is op een alarmcentrale hoeft hiervoor niets te doen. Alarmcentrales doen deze registratie voor hun klanten.

Wanneer moet het alarmsysteem aan- en afgemeld worden ?

  • Binnen de 10 dagen na de ingebruikname van het alarmsysteem.
  • Binnen de 10 dagen na de wijziging van de verplichte gegevens.
  • Binnen de 10 dagen na de buitengebruikstelling van het alarmsysteem.

Hoe moet de aangifte gebeuren ?

De aangifte kan enkel via deze website kies voor beheer van de aangiften onder de rubriek alarmsystemen. Klik vervolgens op de knop volgende en volg de instructies op het scherm (kiezen van profiel, invullen van uw persoonsgegevens, aanmelden van alarm).

Als jouw alarmsysteem goed geregistreerd is, ontvang je meteen jouw gebruikersnummer. Bewaar dit goed. In geval van een alarmmelding moet je dit meedelen aan de politiediensten. Voor wijzigingen aan je systeem of de jaarlijkse validatie kan je eveneens terecht op www.police-on-web.be.

Welke gegevens ?

  • Naam (handelsbenaming) en adres van de plaats van installatie van het alarmsysteem
  • Telefoonnummer van de plaats van installatie van het alarmsysteem
  • Naam, adres, gsm-nummer en e-mailadres van de gebruiker
  • Aard van het goed waar het alarmsysteem is geïnstalleerd (rijwoning, fabriek, handelszaak,…)
  • Aard van het risico van de plaats (juwelier, apotheek, krantenwinkel,…)
  • Aard van het alarmsysteem: goederenalarm - mobiel persoonsalarm - vast persoonsalarm

Ben je een (zelfstandig) ondernemer ?

Wordt het alarmsysteem van jouw onderneming niet beheerd door een alarmcentrale en heb je geen interne alarmdienst? Dan is de persoon die als wettelijk vertegenwoordiger optreedt (zoals in de Kruispuntbank voor Ondernemingen) verantwoordelijk voor de registratie van dat alarmsysteem. Het is echter ook mogelijk om die verantwoordelijkheid te delegeren naar iemand anders binnen je organisatie.

Alle informatie voor ondernemers vind je op www.besafe.be.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Pajottenland telefonisch via 054 31 35 01.