Safeonweb : Phishing, ‘t zit in de details...
De campagne, een gezamenlijk initiatief van het Centrum voor Cybersecurity België, Febelfin en de Cyber Security Coalition, wil mensen bewuster maken van phishing en het belang om een URL aandachtig te lezen alvorens erop te klikken.
Phishing is niet alleen een groot probleem voor individuele internetgebruikers, maar ook voor bedrijven, organisaties en overheden. Deze berichten veroorzaken niet alleen overlast, maar eisen ook veel slachtoffers. In 2022 werd in totaal 39,8 miljoen euro gestolen als gevolg van phishing, een stijging van 59% ten opzichte van het voorgaande jaar (2021: 25 miljoen euro).
Tools van Safeonweb om phishing te voorkomen:
- Safeonweb browser extensie die een waarschuwing weergeeft wanneer je een verdachte website bezoekt. De extensie kent een vertrouwensniveau (Hoog, Gemiddeld, Laag) toe aan elke website, gebaseerd op een reeks factoren. Meer informatie over de extensie en hoe deze te installeren is te vinden op: https://www.safeonweb.be/nl/safeonweb-browser-extension.
- E-mailadres verdacht@safeonweb.be: moedig burgers aan om verdachte berichten door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Uit alle doorgestuurde berichten worden verdachte links geïdentificeerd. Wanneer een minder oplettende internetgebruiker op deze link klikt, krijgt hij een duidelijke waarschuwing om deze pagina niet te bezoeken.
- Safeonweb app: We verzamelen informatie over veelvoorkomende verdachte berichten en delen deze via de Safeonweb app. Zo zijn burgers snel op de hoogte wanneer er verdachte berichten circuleren. De Safeonweb app is beschikbaar in de officiële applicatiewinkels (App Store en Google Play Store). Meer informatie: https://www.safeonweb.be/nl/safeonweb-app.
- E-learning Surfen zonder zorgen: Leer frauduleuze berichten herkennen in 10 minuten: Meer informatie op https://surfenzonderzorgen.safeonweb.be/.