Nieuwjaarstoespraak 2020

Geachte collega’s, partners en besturen

Geachte burgemeesters,

Ik ga het niet kort houden, waarmee normaal elke speech start, want er valt veel te bedanken en ik onthoud u niet graag de vele uitdagingen. Hopelijk heeft u een vol glas.

Vooreerst, namens het politiecollege, het directiecomite en namens alle medewerkers van de politiezone Pajottenland, het allerbeste voor 2020, een goede gezondheid, een sterk partnerschap en ook een veilige en leefbare samenleving.

Nieuwjaarstoespraak 2020

En dit laatste is vandaag de dag zeker een grote uitdaging

  • Zo is het bijvoorbeeld de norm geworden dat er tijdens nieuwjaarsnacht in de grote steden auto’s in brand worden gestoken.
  • Religieuze verschillen leiden tot ernstige conflicten, soms zéér dichtbij.
  • Het is 5 voor 12 voor onze planeet. De klimaatproblematiek ligt mij erg nauw aan het hart. De grote en noodzakelijke aandacht voor het milieu gaat echter ook gepaard met een opkomende radicalisering van bepaalde groeperingen die vinden dat het beleid niet snel genoeg reageert. Eco-extremisme staat aan onze dorpel.
  • De opportuniteiten, maar tegelijk ook de gevaren van digitalisering.
  • En last but not least de economisch-financiële en sociale uitdagingen

Wie stelt dat deze globale gebeurtenissen weinig of geen effect hebben op onze werking in het Pajottenland, vergist zich. Ze wijzigen immers onze manier van samenleven. Ze wijzigen onze overtuigingen en verwachtingen.

Wie hier dagelijks mee geconfronteerd wordt, zijn onze medewerkers. Dag in dag uit staan zij in weer en wind rechtover die veranderende samenleving en moeten zij hun werkwijze hierop afstemmen. Dit vraagt moed, creativiteit, geduld en een flinke portie incasseringsvermogen. Kwaliteiten die ik gelukkig bij heel wat collega’s zie.

Weet, beste medewerkers, dat de korpsleiding,  de directeur operaties, commissaris Serge Roelens, de directeur PLIF  Valerie Van Den Broecke, de beleidsmedewerker Katrien Cosijns en ikzelf als waarnemend korpschef u expliciet willen bedanken voor het prachtige werk dat jullie dagelijks leveren, voor jullie openheid naar ons toe en voor jullie flexibiliteit om in te springen waar er noden zijn. Dit zijn geen loze begrippen. Dit menen we echt. Mag ik hiervoor aub een applaus vragen.

Jaar na jaar stellen we vast

  • dat er meer specialisatie wordt gevraagd
  • dat de technologisch gestuurde politiezorg zijn plaats in onze werking inneemt
  • dat de burger de politie meer dan ooit nodig heeft. We merken immers op dat mensen minder rechtstreeks met elkaar communiceren (deels tengevolge van de verregaande digitalisering) en dat het begrip tolerantie niet door iedereen even hoog in het vaandel wordt gedragen.

Voldoen aan deze steeds toenemende noden kunnen we echter niet zonder voldoende en goed opgeleid personeel en gepaste middelen.

We hebben in 2017 een eerste versterking gekregen en kunnen in ons meerjarenplan rekenen op nog enkele nieuwe aanwervingen om al deze uitdagingen aan te pakken. Ik dank hiervoor onze besturen.

Daarnaast staat de steun die we mogen verwachten van de federale politie onder druk. Ondanks haar optimalisaties moet ze verder besparen en kampen bijna alle diensten met een groot deficit.

Vergis u niet, in deze heb ik heel veel respect voor de directeur coördinator HCP Liesbeth Van Ysterbeek en de gerechtelijk directeur HCP Frederik Verspeelt die met hun beperkte middelen toch maximaal hun steun binnen arro H-V bieden. Het verder uitwerken van een versterkt partnerschap lijkt me noodzakelijk!

Uiteraard kan de politiezone niet functioneren zonder de investeringen van de lokale besturen in haar politie. De berekening van de gemeentelijke dotaties is nog steeds op de KUL-norm uit 2001 berekend. Ik roep de overheden op om deze norm aan te passen aan de huidige context en uitdagingen! Want ook de dotaties die we ontvangen van de federale overheid staan meer en meer onder druk.

De lokale besturen investeren in onze politie! Dank u. En nu kijk ik naar onze medewerkers. Het is jullie beurt om hen te bedanken voor de middelen die ze beschikbaar stellen via de meerjarenbegroting tot 2025.

De burgemeesters, de politieraadsleden en de bevolking hebben dan ook het absolute recht om mee te bepalen wat de prioriteiten zijn en richting te geven aan het politiebeleid. We hebben hun bezorgdheden en die van de bevolking dan ook sterk laten meespelen in het bepalen van de prioriteiten in het zonaal veiligheidsplan 2020-2025.

Op mijn beurt dank ik hen voor hun vertrouwen en om mij de kans te geven om de visie – die ik samen met hen heb uitgewerkt voor de komende jaren, uit te kunnen rollen. Dank u.

Ik ben goed op dreef met te bedanken. Laat ik nog even verder doen.

Vooreerst en niet in der minst de brandweer. Al enige tijd werken we samen rond de noodplanning – nog vorig jaar hadden we een gezamenlijke opleidingsdag in de post van Tollembeek en binnenkort komt er nog eentje rond het vrijwaren van gerechtelijke sporen. Een bijkomende uiting van deze excellente samenwerking is de receptie hier vandaag in deze vernieuwde prachtige brandweerpost van Lennik. Ik bedank de directeurs majoor Koen Roesems en majoor Elmar De Geyter en onze host kapitein Danny Van Laethem, alsook alle brandweerlieden. Mag ik ook voor hen aub een applaus.

Ook het parket Halle-Vilvoorde en haar nieuwe procureur mevrouw Ine Van Wymeersch wil ik bedanken. Ondanks het feit dat onze recepties bij toeval samenvallen zullen mijn woorden van dank haar wel bereiken via de afgevaardigden hier aanwezig. Ik wil vooral de goede samenwerking en de wil om mee na te denken over vereenvoudiging van de procedures, deze aan te passen aan de noden van het terrein en de flexibiliteit die hiermee gepaard gaat in de verf zetten. Er wordt naar ons geluisterd. Dat de gerechtelijke overheden beperkingen hebben om alle boeven, boefjes en kapoenen tijdelijk ergens onder te brengen is wellicht ook de frustratie van menig magistraat of onderzoeksrechter, om maar te zwijgen over ook hun precaire budgettaire middelen.

Daarom benadruk ik hier vandaag het belang van partnerschappen en het bundelen van de beschikbare krachten en middelen.

Tenslotte wens ik de syndicale organisaties (het BOC) te bedanken voor het nieuwe elan waar we mee gestart zijn. Er is meer openheid en overleg. Er heerst een sfeer van vertrouwen,  luisterbereidheid en oplossingsgericht handelen.

Naast al deze bedankingen wil ik toch ook even stilstaan bij enkele uitdagingen. Eén hiervan is de uitvoerin van het nieuw zonaal veiligheidsplan 2020-2025. In het verleden stond dit plan misschien wat te ver van onze medewerkers en hadden cijfers voorrang op daadkracht, maar het is onze betrachting om dit plan dicht bij de medewerker én bij de burger te brengen en ons handelen erop af te stemmen. De uitdagingen zijn niet min:

  • Cybercriminaliteit: een vaag en complex begrip, maar zeer ingrijpend voor wie er slachtoffer van wordt. Er is een dark number van maar liefst 75%.
  • Drugs: Is er een drugsprobleem binnen onze zone?  Er is behoefte aan duidelijkheid over wat wel en wat niet mag. We willen dit onderzoeken en waar nodig optreden en informeren. We zullen hiervoor ook met de scholen en andere partners nauw samen werken.
  • Sluikstort: hier zal een sterke sensibiliseringscampagne uitgewerkt worden samen met de lokale besturen. De pakkans wordt verhoogd, het ontraden versterkt.
  • Rijden onder invloed van alcohol en drugs: de hoge cijfers van positieven liegen niet, de ongevallen zijn er. De pakkans wordt sterk verhoogd door het opdrijven van onze acties. Zero tolerance? Zeker de discussie waard.
  • Ook voor onze interne werking hebben we twee prioriteiten.
  • Daarnaast zijn er nog heel wat aandachtspunten. U ziet ze achter mij opgesomd. Deze worden via de reguliere werking projectmatig uitgewerkt, met een verhoogde aandacht en gerichte acties.

Een andere, niet minder belangrijke uitdaging is het respect dat onze medewerkers verdienen bij de uitvoering van hun taken – zowel de operationelen als de leden van PLIF. Respect en aandacht door hun leidinggevenden, maar ook door de burger en de partners. Een kritische burger: JA en dat mag. Maar respect moet er blijven. De afgelopen jaren tonen aan dat dit echter soms ver te zoeken is, niet alleen naar onze politie, maar naar alle hulpverleners toe. Tot het gebruik van georganiseerd geweld toe.

Ik doe bij deze een warme oproep aan alle hulpverleners om hierin extra solidair te zijn en elkaar te helpen!

Onze zone doet het niet slecht in de criminaliteitscijfers. Als we echter de foto nemen van het arrondissement H-V, zien we dat het rondom ons wat drukker is. Niet dat wij hier in het Pajottenland zo’n supermannen zijn die de criminelen hier verjagen (of toch een beetje) , het toont aan dat we zeker goed werk leveren, maar ook zéér alert moeten blijven en verschuivingen en tendensen goed moeten opvolgen. Een sterk Local Real Intelligence Centre (LRIC) is noodzakelijk en is er. Ook onze lokale recherche is recent versterkt.

Een doorgedreven samenwerking met andere politiezones is een andere kritieke succesfactor. Ook hier hebben we niet stil gezeten. Naar het mooie voorbeeld van enkele samenwerkingen tussen de politiezones van Halle-Vilvoorde ten westen en ten noorden – zoals PACE , wensen we een professionele samenwerking op te zetten tussen de politiezones ZUID, nl. PZ Zennevallei, PZ Pajottenland en de PZ Rode. We hadden er graag nog de PZ Druivenstreek bij gekregen, maar geografisch gezien is dit voor hen minder evident. In elk geval zijn de eerste gesprekken veelbelovend, concreet en duurzaam. Ik ben ervan overtuigd u volgend jaar die samenwerking te kunnen toelichten.

Daarnaast grenst onze politiezone aan Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Waals-Brabant, waarbij die politiezones buiten ons gerechtelijk arrondissement vallen, maar waar we zeker operationeel en informatie gestuurd aandacht moeten voor hebben. Ook daar worden de eerste contacten gelegd en doe ik een oproep naar partnerschap.

De laatste uitdaging die ik u voorleg, is een belangrijke.

We hebben ervoor gekozen om het personeel meer inspraak te geven in de beleidsbeslissingen. Er zijn al enkele mooie voorbeelden, waarbij ik het wijzigen van het interventiebeleid graag aanhaal.

Op basis van de interventiedruk werden de cijfers voorbereid die ons aangeven wanneer hoeveel medewerkers nodig zijn op het terrein. Binnen een werkgroep werd dit vertaald in operationele inzetbaarheid. Een sterk staaltje van inspraak wat wordt geapprecieerd door de medewerkers. Ook de vergadermomenten  of beter gezegd de gekende vergadercultuur, hebben we aan alle middenkaders en officieren voorgelegd, met de opdracht dit te optimaliseren.

Inspraak werkt, maar heeft soms ook een duister kantje. Door inspraak te geven, stel je je als beleidsmaker kwetsbaar op. Ideeën om bepaalde zaken anders aan te pakken worden soms onterecht gelanceerd als waarheid en gaan zo snel een eigen leven leiden. Op die manier veroorzaken ze onnodige onrust. Inspraak is een krachtig middel. Maak er krachtig, maar ook wijs gebruik van in de daartoe opgerichte werkgroepen en niet in die wandelgangen. Laten we de handen hiervoor in elkaar slaan.

Ik steek ook de hand uit naar de omgevingsambtenaren om samen een versterkt milieu en stedenbouwkundig beleid uit te werken met daaraan gekoppeld een handhavingsbeleid. We richten hiervoor een team Omgeving (milieu en stedenbouw) op binnen onze politiezone.

Daarnaast engageer ik mij om nauwer samen te werken met de noodplanambtenaren.

Ook doe ik een warme oproep aan de directie van MFC Levenslust om de ingeslagen weg van samenwerking en het delen van informatie verder te bewandelen. Het eindpunt is nog niet bereikt. Wij willen de instelling verder responsabiliseren en zullen er op toezien dat de taken en opdrachten door de juiste personen en diensten worden uitgevoerd.

Ons recent opgericht en gemotiveerd Team Jeugd en Gezin,  zal hier een richtinggevende rol in spelen.

Tenslotte wens ik nog enkele collega’s te bedanken.

Vooreerst bedank ik Hoofdcommissaris op Rust, Marc Hellinckx voor zijn jarenlange professionele gedrevenheid en onvermoeide inzet. Ik neem van u zeker een aantal tips en tricks mee. Ik wens u een goede gezondheid en rust toe.

Daarnaast ging Ronny Vandercammen, wijkagent in Bever op verlof voorafgaand aan de pensionering. Ook hem wil ik bedanken voor zijn jarenlange dienst en inzet.

Hij werd vervangen door inspecteur Arnaud Singele die als eerste in full option werkt met het online reservatiesysteem ‘boek je wijkwerker’.

Onze politiezone kent weinig verloop. In tegenstelling tot zowat alle politiezones uit Halle Vilvoorde hebben wij gelukkig geen significant personeelstekort. Toch rusten we niet op onze lauweren en zetten de komende jaren extra in op een aanwervingsbeleid (wat overigens in een werkgroep al knap werd uitgewerkt) en op loopbaanbegeleiding.

We willen medewerkers motiveren voor andere of extra uitdagingen. Het oprichten van ons team  Recherche-Light (ORION) en Verkeer-Light (ARGUS) zijn daar mooie voorbeelden van.

Alsook mogen we met fierheid vermelden dat onze INP’s Cara Juwet en Evelien Lievens de verdienstelijke vijfde plaats hebben gehaald tijdens  het Europees Kampioenschap volleybal voor politievrouwen in Tsjechië.

We verwelkomen ook enkele nieuwe collega’s:

  • Commissaris Glenn Deherder die start vanaf 1 maart, maar nu al stage loopt in de zone
  • INP Elke Cools als wijkwerker voor Gooik
  • INP Arnaud Singelé als wijkwerker voor Bever
  • INP’s Ticha De Wit en Thomas Ketels voor de dienst noodhulp
  • Agent Sabin De Bosschere voor de dienst verkeer
  • Gerrit Van der Voorde als calltaker
  • Gwennie De Vos voor de dienst PLIF
  • Tevens maakt onze agent van politie David VH sociale promotie en start binnenkort de opleiding tot inspecteur. Proficiat en we verwachten dat hij vanaf september de dienst interventie vervoegt.

De afgelopen maanden hebben we ook een aantal nieuwe teams opgericht:

  • De steundienst Onderzoek met daarin de Teams Recherche, J&G en Omgeving
  • Het team Openbare Orde & Veiligheid
  • Het team kantschrift en verhoren

U merkt, onze organisatie berust niet, maar past zich continu aan nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen. Nogmaals bedankt aan alle medewerkers om hieraan mee te werken.

En nu echt als laatste item nog nieuws over ons nieuw politiehuis. Zoals u allicht weet zijn we verwikkeld in heel wat procedures die al enkele jaren muurvast zitten en als een donkere onheilswolk over ons hangen. Echter heeft een constructief gesprek met de tegenpartij ons gebracht naar dialoog en zijn er oplossingen ter studie aangebracht.

Daarnaast starten de werken werkelijk in februari 2020. Zoals u merkt, mr Hellinckx, het vele werk dat u samen met Kristien Reygaerts – een overigens zeer verdienstelijk medewerker – heeft verzet wordt binnenkort hopelijk verzilverd.

Nogmaals iedereen bedankt om hier aanwezig te zijn en te hebben willen luisteren naar mijn uiterst beperkte en korte uiteenzetting (t is mijn eerste) Het politiecollege en de politiezone bieden u nog een hapje en drankje aan. Eerst geef ik wel nog even het woord aan de voorzitter van het politiecollege en de politieraad – mijn luisterend en adviserend oor, burgemeester Michel Doomst.

 

Labels