Overzicht ANPR resultaten Politiezone Druivenstreek – Preventietip

Tijdens het derde trimester van 2020 (juli tot en met september) registreerde de politiezone in totaal 47 diefstallen. Het gaat vooral over inbraken en pogingen hiertoe in particuliere woningen en in mindere mate andere gebouwen (winkels, loodsen, …) en diefstallen van en in auto’s.  Indien we deze diefstallen van naderbij bekijken bleef het aantal feiten in bijna 1 op de 3 gevallen beperkt tot een poging.



 

dief

In juli werd een bestelwagen gestolen op klaarlichte dag. Na een achtervolging door meerdere politiepatrouilles werd de dader gevat en de bestelwagen teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. In augustus werd tevens op klaarlichte dag een diefstal met braak gepleegd in een grote doe-het-zelf zaak te Overijse. Na ANPR-onderzoek werden de daders enkele uren later geïdentificeerd. Tijdens de huiszoeking werden alle gestolen voorwerpen teruggevonden en terug overhandigd aan de winkeluitbater.

In september vond een poging tot diefstal plaats aan een benzinestation in Maleizen. Na ANPR-onderzoek werd een auto met Franse nummerplaten gelinkt aan dit feit. Nog in september werd naar aanleiding van een diefstal met geweld een verdachte in de gevangenis opgesloten. De man had een ketting afgerukt van een oudere dame. Door ANPR-onderzoek en vergelijking van videobeelden werd hij geïdentificeerd.  

Samengevat kunnen we stellen dat in 19 % van alle gepleegde feiten de ANPR-camera’s een nuttige onderzoekspiste opleverde.  In 6 % van de feiten werden de daders gevat!

Het aantal inbraken kent na een wat rustigere periode, terug een stijgende trend de laatste tijd. Wees extra waakzaam in deze donkere periode van het jaar en aarzel niet om onmiddellijk  101 te bellen bij verdacht gedrag of verdachte handelingen!  Vaak is het dankzij de opmerkzaamheid en een goede beschrijving door een alerte burger dat daders gevat kunnen worden. 

Schenk voldoende aandacht aan het afsluiten van garages, tuinhuizen, loodsen enz...   Regelmatig worden er (vooral elektrische) fietsen of andere kostbaarheden uit gestolen.  Dieven staken meestal hun inbraakpoging wanneer ze te veel extra tijd moeten verspillen aan het binnendringen van de gewenste plaats.  Alles goed afsluiten is de boodschap !  Berg ook uw fiets altijd slotvast op, beter 2 sloten dan één.   

Tenslotte verwijzen we nog naar inbraken die via de eerste verdieping gebeuren. Ook daar ramen en deuren altijd goed afsluiten en eventuele extra diefstalpreventieve maatregelen nemen, is de boodschap.

Labels