Resultaten winter-BOB-campagne Lokale Politie Zaventem

Het afgelopen weekend nam de lokale politie van Zaventem deel aan de winter-BOB-campagne. Gedurende de twee weekendnachten werden er op verschillende locaties controledispositieven opgesteld.

In de eerste nacht van vrijdag 13 op zaterdag14 december 2019 werden 772 voertuigen  gecontroleerd tijdens 3 controledispositieven.

De politie maakte gebruik van een “samplingtoestel”. Dit is een toestelletje dat toelaat om snel in te schatten of de bestuurder alcohol gedronken heeft. Op die manier kan men sneller de juiste bestuurders verder controleren. Door even in de richting van het toestel te blazen, heeft de politie al een indicatie of de bestuurder gedronken heeft of niet. Na sampling bleken 748 bestuurders ‘groen’ en 24 bestuurders ‘rood’ als resultaat te hebben geblazen.

24 bestuurders werden vervolgens onderworpen aan een ademtest. Hiervan bevonden 4 personen zich in de alarmfase en 4 bestuurders bliezen positief waarvan 0,62 mg/liter UAL het hoogste resultaat was. Dit is meer dan 0,8 promille.

De wettelijk toegelaten norm voor niet-professionele bestuurders bedraagt 0,5 promille ofwel 0,22 mg/l UAL (uitgeademde alveolaire lucht). Voor professionele bestuurders ligt de drempel nog lager. Zo bedraagt de toegelaten norm voor onder meer vrachtwagenchauffeurs of taxichauffeurs 0,2 promille ofwel 0,09 mg/l UAL.

  1. S: safe/veilig: Uw ademt minder dan 0,22 mg/l UAL uit (< 0,5 promille).
  2. A: alarm: U ademt tussen de 0,22 en 0,35 mg/l UAL uit (tussen 0,5 en 0,8 promille).
  3. P: positief: U ademt meer dan 0,35 mg/l UAL uit (meer dan 0,8 promille).

Verder werden er nog 1 gemeentelijke administratieve sanctie (gas pv) voor een heterdaad sluikstorter en 4 onmiddellijke inningen (OI’s)  voor het niet dragen van de veiligheidsgordel uitgeschreven. Tenslotte werd er 1 wielklem geplaatst op een voertuig waarvan de buitenlandse bestuurder geen onmiddellijke inning alcohol van 420 euro kon betalen.



Gedurende de tweede weekendnacht van 14 op 15 december 2019 werden er 242 voertuigen gecontroleerd tijdens 2 dispositieven. Dit resulteerde uiteindelijk in 2 positieve ademtesten waarvan 0,65 mg/l UAL (meer dan 0,8 promille) het hoogste resultaat was met een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen tot gevolg. Daarnaast werd  1 onmiddellijke inning uitgeschreven voor een bestuurder die het verkeersbord C1 negeerde.

Eén bestuurder trachtte de controle te ontlopen en maakte plots rechtsomkeer waarop onze diensten de achtervolging hebben ingezet. Het betrokken voertuig werd door de inzittenden achtergelaten op de Brugstraat te Zaventem en 2 verdachten namen te voet de vlucht. Eén persoon kon gevat worden na een klopjacht met de bijstand van de politiehelikopter van de federale politie en de ploegen van de omliggende zones. De gevatte verdachte kan mogelijk gelinkt worden aan verschillende inbraken en inbraakpogingen in deelgemeente Sterrebeek. Hij werd deze ochtend ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter.

 

“Kleine of grootschaligere BOB-controles, het hele jaar door, halen niet alleen dronken bestuurders uit het verkeer, maar helpen ook bij het klissen van verdachten van criminele feiten. Dat is afgelopen weekend nogmaals gebleken”, aldus korpschef Jean-Pierre Van Thienen.

Labels