Persbericht verkeerscontrole 17 juli

Ook in de zomermaanden voert de politiezone Demerdal-DSZ controles uit op de openbare weg.

De resultaten krijgen jullie via de dagelijkse berichten, de nieuwsberichten en de weekoverzichten op onze website.

  • Die controles gebeuren in eerste instantie door de reguliere interventieploegen.
  • Tijdens de zomermaanden worden er dagelijks kleinschalige bijkomende controles georganiseerd.
  • Wanneer de gelegenheid zich voordoet en er een bijkomende aanleiding is (bv een te verwachten grote opkomst n.a.v. een evenement) organiseren wij grotere controles met steun van verschillende politie- en inspectie-diensten. Vandaag hebben wij zo'n grotere controle uitgevoerd.

De controleacties zijn het gevolg van de expliciete keuze in het Zonaal Politieplan om bijzondere aandacht te besteden aan verkeersveiligheid, overlast, diefstallen en drugs.

De controle actie van 17 juli '15 is specifiek gericht op verkeersveiligheid en overlast, maar gaat ook niet voorbij aan de fenomenen diefstal en drugs.

Deze actie werd geïnitieerd op basis van de gunstige weervoorspellingen die tot gevolg had kunnen hebben dat er een vrij grote volkstoeloop zou zijn aan het provinciaal Domein De Halve Maan te Diest. In relatie tot het grote aantal bezoekers van het provinciaal domein De Halve Maan gebeuren er relatief weinig incidenten op het domein. Wij proberen een bijdrage te leveren om dit zo te houden door duidelijk aanwezig te zijn in de onmiddellijke omgeving en op de toegangswegen.

Bij de controle op 17 juli '15 kregen we de steun van de spoorwegpolitie, inspecteurs van De Lijn en de collega's van de federale politie met een commandowagen. Zelf zetten wij alle beschikbare medewerkers in, ook die collega's die tot onze steundiensten behoren en over het algemeen met de administratieve afhandeling van de dossiers bezig zijn.

Dit had tot gevolg dat we vandaag ruim 30 politiemensen extra op het terrein brachten naast onze twee interventieploegen. Daar waar we op een doordeweekse dag slechts twee à vier extra medewerkers met een algemene toezichtsopdracht kunnen belasten.

De actie startte om 9u. Er werden op verschillende tijdstippen en verschillende locaties controles uitgevoerd. Op de grote toegangswegen naar de stad (Leuvensesteenweg en Halensebaan), aan het station te Diest, aan de bushaltes en in de onmiddellijke omgeving van de ingang tot het Provinciaal Domein De Halve Maan.

De grote volkstoeloop naar de Halve Maan bleef uit. Dit had tot gevolg dat we ons vooral konden concentreren op het verkeer op de toegangswegen. De controles in het station werden vrij snel afgebouwd.

Nog voor deze actie volledig afgesloten wordt kunnen we het nu al als geslaagd beschouwen:

  • Er deed zich geen enkel incident voor tijdens de controles.
  • We leverden een bijzondere bijdrage aan de verkeersveiligheid. Naast enkele pv's uit hoofde van verkeersinbreuken (gsm, gordel ...) mochten twee bestuurders op weg naar het provinciaal domein hun rijbewijs voor 15 dagen inleveren nadat werd vastgesteld dat ze onder invloed waren van drugs.
    • Een 21 jarige man uit Grimbergen. Ook zijn passagiers mochten het stuur niet overnemen want ook zij hadden recent drugs gebruikt.
    • Een 21 jarige man uit Evere
  • Er werden 40 voertuigen en 90 personen aan een grondige controle onderworpen. Met deze controle hebben we eens te meer laten zien dat de kans op een politiecontrole op het grondgebied van de PZ Demerdal-DSZ vrij reëel is. Veel jonge bestuurders waren verrast door de grondige controle op een doordeweekse dag.
  • Uit deze actie nemen we leerpunten mee voor de toekomst. Al was het maar het besef dat het ook in vakantieperiodes mogelijk is om een grotere actie te ontplooien op enkele dagen tijd.

Omstreeks 16u30 werd de actie afgebouwd. Onder leiding van één officier blijven er nog twee extra toezichtsploegen op het terrein tot omstreeks 21u.

Labels