Jaarverslag 2023 - Wijkwerking

Op de politieraad van 18 juni stelden we ons jaarverslag 2023 voor. Graag delen we ook met jou onze cijfers en resultaten van 2023. 

Hieronder vind je een vijfde artikel met een greep uit ons jaarverslag. Veel leesgenot!  

Wist je dat er in de Politiezone Demerdal-DSZ twee wijkdiensten zijn, wijkdienst Diest en wijkdienst Scherpenheuvel-Zichem? Deze diensten groeperen de wijkinspecteurs per stad. 

De diensthoofden van deze wijkdiensten hebben een wekelijks overleg met de respectievelijke burgemeester en de stedelijke administraties. Zij volgen de lokale evenementen op en zijn de link tussen de lokale gemeenschappen en de rest van onze politiedienst. 

De wijkinspecteurs voeren binnen hun geografisch vastgelegde wijk verschillende opdrachten uit, zowel op maatschappelijk vlak (buurtproblemen, leefbaarheid, …) als op veiligheidsvlak (signalering dreigingen, politionele info, verkeer, …). Slechts een beperkt deel van hun werkzaamheden is in cijfers te vatten.

Ze voerden in 2023 maar liefst 3.491 woonstcontroles en 1.389 kantschriften uit. Ze leverden 58 keer bijstand aan deurwaarders en stelden 2 bouwovertredingen vast. In de illustratie vind je een opsplitsing van de cijfers per stad. De wijkinspecteurs controleren ook de nieuwe vestigingen van bedrijven om te checken of het niet om “spookbedrijven” gaat (bijvoorbeeld als dekmantel voor illegale activiteiten).

Jaarverslag 2023 - cijfers wijkwerking

De beide wijkdiensten zijn bovendien verantwoordelijk voor de wapendossiers binnen hun stad. Ze organiseren controles bij wapenbezitters en opslagplaatsen van explosieven, voeden het centraal wapenregister, nemen theoretische proeven af en controleren wapendossiers van overleden personen. In 2023 deden ze 270 onderzoeken inzake wapenvergunningen. Ze stelden 15 pv’s op voor illegaal wapenbezit, 7 pv’s voor verlies van een wapen en 15 pv’s voor vrijwillig afgestane of gevonden wapens. In de illustratie vind je de cijfers per stad. 

Jaarverslag 2023 - cijfers wapens

Meer informatie vind je in ons jaarverslag 2023 

Labels