Eén jaar korpschef

Jan Vanhauwere is vandaag precies 1 jaar korpschef van PZ Demerdal-DSZ. Hij zegt nog steeds tevreden te zijn met zijn mandaat.

Meer bespiegelingen lees je hier.

Eén jaar geleden (24 juni 2013) nam ik het mandaat op van korpschef van de lokale politie Demerdal-DSZ.

Ik herinner mij dat ik tijdens de politieraad, naar aanleiding van mijn opdrachtbrief aangaf heel 'content' te zijn met deze opdracht. Eén jaar later is die tevredenheid nog groter geworden. Ik kom elke dag graag werken en in tegenstelling tot heel wat leeftijdsgenoten ben ik nog helemaal niet bezig met mijn pensioen. Ik kan mijn passie kwijt in mijn werk en slaag er in privé en werk naadloos in elkaar te laten overlopen.

Werken in de streek waar ik thuis ben, levert heel wat voordelen op. Als korpschef vind ik het belangrijk om voeling te hebben met de gemeenschap waarin en waarvoor de medewerkers dagelijks aan de slag gaan. Die voeling is noodzakelijk om de werking van onze politiedienst te laten aansluiten op de noden van die lokale gemeenschap. De functie van korpschef houdt anderzijds ook het privilege in dat ik het Demerdal in al haar facetten, na dertig jaar, nog beter leer kennen.

Ondertussen heb ik de leden van onze organisatie beter leren kennen. Meer dan ooit ben ik overtuigd van de complexiteit van hun opdracht, maar ook mijn tevredenheid over de inzet van de meerderheid van die medewerkers is toegenomen. De PZ Demerdal-DSZ beschikt over heel betrokken en deskundige mensen in de wijkdienst, de recherche, de interventiedienst, het onthaal en de verschillende steundiensten.

Als korpschef heb ik ook nu weer, het geluk om te kunnen werken voor en met heel betrokken administratieve overheden. De burgemeesters van Diest en Scherpenheuvel-Zichem volgen het veiligheidsgebeuren van nabij op. Zij benutten hiertoe optimaal de rechtstreekse contacten met hun wijkcoördinatoren en stimuleren en faciliteren onze werking op alle mogelijke fronten vanuit hun bevoegdheid in het politiecollege.

Ook de goede samenwerking met de gerechtelijke overheid te Leuven maakt deel uit van een oprechte tevredenheid na één jaar korpschef.

De leiding van deze politiedienst houdt heel wat uitdagingen in, het eerste jaar is voorbijgevlogen. De voornaamste uitdaging als korpschef bestaat er in om naast de dagelijkse operationele gebeurtenissen het overzicht te behouden en de verdere ontwikkeling van de organisatie op langere termijn voor ogen te houden.

Het is uiteraard niet zo dat alles van een leien dakje loopt. Alles kan beter; maar juist in de verbeterpunten zit de uitdaging voor een korpschef. De prestaties van onze lokale politiedienst worden behaald door een aaneenschakeling van acties die ondernomen worden door 110 medewerkers. 110 individuen elk met hun passie en talenten steeds beter op elkaar afstemmen en betrekken bij de opdracht van onze politiedienst is één van de voorwaarden en meteen ook de uitdaging om in de toekomst dezelfde en zo mogelijk nog betere resultaten neer te zetten.

Na één jaar korpschef ben ik dus niet in eerste instantie gefocust op één of andere trend in het veiligheidsgebeuren, maar op de werking van onze politiedienst, die samen met heel wat andere partners een aandeel heeft in de maatschappelijke veiligheid.

Jan Vanhauwere, korpschef PZ Demerdal-DSZ 23 juni 2014

Labels