Waar en wanneer kan ik mijn fiets laten merken?

Je fiets registreren en merken

Sinds 2024 is er en nieuw nationaal fietsregistratieplatform van de federale overheid: MyBike.belgium.be. Dit platform biedt een nieuwe manier om fietsen te registreren en te identificeren. 

Je logt in op MyBike.belgium met je identiteitskaart, Itsme of een token. Vervolgens maak je een account aan, waarna je je fiets kan registeren. Daarna kan je een sticker met een unieke QR-code en met een uniek nummer aanvragen. Deze sticker wordt via de post naar je thuisadres verstuurd. Je brengt de sticker zelf aan op je fiets. De sticker is zeer moeilijk te verwijderen zonder schade aan de fiets toe te brengen.

Dit systeem vervangt het graveren/merken van fietsen dat vroeger door de gemeenten werd aangeboden.

Door te merken met een unieke code, verklein je het risico op diefstal en kan je je fiets sneller terugvinden als die gestolen wordt. 

Heb je hierbij hulp nodig? Of ben je niet zo vertrouwd met internet om je fiets te registreren en de sticker aan te vragen? Via de gemeentediensten kan je gratis hulp vragen. 

Voor inwoners van Herent: ga langs tijdens één van de inloopmomentent georganiseerd door DIGIDO(e), bel 0496 16 86 61 of vul het contactformulier in op Digido(e)

Voor inwoners van Kortenberg: De gemeenschapswachten helpen je graag iedere eerste woensdag van de maand van 13 tot 14 u (op afspraak) op de gemeentelijke werkplaatsen (Engerstraat 172, Erps-Kwerps). Je kan een afspraak maken door te bellen naar 02 755 30 70 of door het contactformulier in te vullen op de website van de gemeente Kortenberg

Aangifte doen na diefstal

Wordt je fiets toch gestolen? Doe aangifte bij de politie. Je maakt hiervoor een afspraak of doet de aangifte online via www.policeonweb.be.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie HerKo via het contactformulier of telefonisch via 016 85 34 00.