Politiezone HerKo sluit akkoord met politiezone Haacht

De politiezones Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen en Herent-Kortenberg (HerKo) hebben een samenwerkingsakkoord afgesloten inzake het delen van de wachtbeurten van officier van bestuurlijke politie. Dit leidt tot een efficiëntere inzet van personeel en een kostenbesparing.

Aangezien de wet vastlegt dat bepaalde bevoegdheden van bestuurlijke politie, zoals bijvoorbeeld het aanhouden van personen die de openbare orde verstoren, pas kunnen toegepast worden na een beslissing van een persoon die met een specifieke graad of functie bekleed is, voorziet iedere politiezone permanent in de bereikbaar- en terugroepbaarheid van een officier van bestuurlijke politie (een commissaris of hoofdcommissaris) die kan gecontacteerd worden door politiemedewerkers op het terrein.

Sinds maandag 5 januari organiseren beide politiezones buiten de kantooruren een gemeenschappelijke permanentie van officier van bestuurlijke politie (OBP): één officier zal van wacht zijn voor beide politiezones.

De wachtdienst wordt per week afwisselend waargenomen door een officier van de PZ BHK of een officier van de PZ HerKo. Tot nu toe werd deze permanentie door iedere zone apart georganiseerd, ieder voor het eigen grondgebied. Tijdens de kantooruren voorziet iedere politiezone nog de bereikbaarheid van een OBP binnen de eigen politiezone.

Dit protocol is niet de eerste vorm van samenwerking tussen beide organisaties. Sinds november 2013 delen de politiezones BHK en HerKo bijvoorbeeld een ICT-consulent, hetgeen toelaat om goede praktijken en nieuwe ICT-ontwikkelingen te delen. In september 2014 werden gesprekken opgestart voor een uitbreiding van deze samenwerking naar de operationele werking, namelijk de beurtrol officier van bestuurlijke politie. Beide politiezones zijn immers vragende partij voor associaties die leiden tot een efficiëntere inzet van personeel en een betere dienstverlening naar de bevolking. De constructieve gesprekken resulteerden snel in een gezamenlijk protocol, dat op 12 december ondertekend werd door de burgemeesters en de korpschefs van beide politiezones. Het protocol wordt iedere zes maanden geëvalueerd.

Labels