Drie nieuwe buurtinformatienetwerken in Kwerps

In Kwerps werden deze maand drie buurtinformatienetwerken opgestart: BIN Diestbrug, BIN Kwerps-Centrum en BIN Olmenhoek. Op donderdag 12 oktober werden de oprichtingsaktes ondertekend door de drie BIN-coördinatoren, burgemeester Chris Taes en de lokale politie.

Vorig jaar namen enkele geëngageerde bewoners het initiatief met als doel de veiligheid in hun buurt te verhogen door een betere informatieuitwisseling tussen de buurt en de politie, het veiligheidsgevoel te vergroten, en meer verbondenheid en samenhang in de buurt te creëren. Na een verkennend gesprek met de politie en een infoavond in maart, gingen de bewoners aan de slag om het idee van een BIN in hun eigen buurt te verspreiden en andere buurtbewoners hierover aan te spreken. Met succes. Tot nog toe gaven een 180-tal bewoners in Kwerps aan lid te willen worden van een buurtinformatienetwerk.

Personen die lid zijn van een BIN krijgen van de politie per sms of e-mail informatie over diefstalgerelateerde feiten uit hun buurt. Dit gaat van verdachte personen en voertuigen tot feiten die op heterdaad gebeuren. De politie stuurt via het netwerk ook algemene preventietips. Deze samenwerking wakkert de alertheid aan en stimuleert bewoners om sneller verdachte zaken aan de politie te melden.

Bewoners kunnen gratis lid worden. De communicatiekosten worden volledig door de gemeente gedragen.De gemeente zal in de komende periode aan de rand van het BIN-gebied borden met het BIN-logo plaatsen. Deze borden zijn zichtbaar voor iedereen die het gebied binnenkomt en kunnen ontradend werken.

Bewoners van Kwerps die lid willen worden of meer informatie wensen, kunnen vrijblijvend contact opnemen met de politiezone HerKo (e-mail : pz.herko.diefstalpreventie@police.belgium.eu - telefoon 016 85 34 00) of met hun lokale BIN-coördinator.

  • Voor BIN DIESTBRUG : BIN-coördinator Kris Vansteenwegen (kris.vansteenwegen@outlook.com)

    BIN Diestbrug omvat de straten : Diestbrugstraat, Kerselarenstraat en Waterstraat
  • Voor BIN KWERPS-CENTRUM : BIN-coördinator Filip Blancquaert (filip.blancquaert@telenet.be)

    BIN Kwerps-centrum omvat de straten : Nederokkerzeelsesteenweg, Kasteelstraat, Oudebaan, Vilvoordsebaan, Kwerpsebaan (tussen het Sint-Pietersplein en de Zavelstraat), Kouterstraat (tussen het Sint-Pietersplein en de Kerselarenstraat), Sint-Pietersplein, Processieweg, Kaasweg, Vrededal en Handbooghof.
  • Voor BIN OLMENHOEK : BIN- coördinator Jos Arnauts (jos.arnauts@telenet.be)

    BIN Olmenhoek omvat de straten: Haaggatstraat, Vissegatstraat, Silsomstraat, Rechtestraat, Bruulstraat, Olmenhoekstraat, Zevenster, Hof van Sint-Elisabet en Galgenveldstraat

Op de foto staan (onderaan van links naar rechts) Jos Arnauts, Filip Blancquaert, Burgemeester Chris Taes en Kris Vansteenwegen, (bovenaan van links naar rechts voor de politiezone HerKo) Natalie Dekeyzer - diefstalpreventieadviseur, commissaris Johan Vanhumbeeck en wijkinspecteur van Erps-Kwerps Guy Cabanier.

Labels