Deur-aan-deur verkoop van beveiligingssystemen

Recent ontvangen we sporadisch meldingen over verkopers die onaangekondigd aanbellen en zich voorstellen als beveiligingsadviseur. Zij delen de verraste burger mee dat zij langskomen omdat het "een zeer inbraakgevoelige buurt" betreft. Aan de hand van krantenartikels of ander cijfermateriaal wordt "aangetoond" dat de bewoner "grote risico's" loopt. Vaak zouden zij te pas en te onpas de termen "politie", "de gemeente" of "de provincie" in de mond nemen om de schijn te wekken dat zij samenwerken met de overheid om alzo vertrouwen in te boezemen.

Deze personen verkopen bijvoorbeeld alarm- en andere beveiligingssystemen. Veelal bieden zij een zeer goedkoop "basispakket" aan dat verkocht wordt in combinatie met een langlopend abonnement op een meldkamer en een onderhoudscontract. Hoewel de installatie zelf zeer goedkoop wordt aangeboden, moet men er rekening mee houden dat het abonnement en onderhoudscontract op termijn wél aardig wat geld kosten. Het staat uiteraard iedereen vrij al dan niet op dergelijk aanbod in te gaan.

Weet echter dat overheidsdiensten op geen enkele wijze samenwerken met deze firma's. Wij spreken ons niet uit over de kwaliteit van de aangeboden systemen en/of de dienstverlening. Wel stellen wij ons als overheid vragen bij de aangewende verkooptechnieken.

Indien u een beroep wil doen op een niet-commercieel beveiligingsadvies voor uw woning, kan u steeds contact opnemen met uw lokale politie (diefstalpreventie@politieherko.be of via tel.: 016/85.34.00) om een gratis diefstalpreventie advies te bekomen. Dit advies wordt verstrekt door een daartoe speciaal opgeleide medewerker.

Labels