Alcoholactie: vier bestuurders reden onder invloed

De lokale politie Herent-Kortenberg organiseerde woensdag 18 januari een alcoholactie op het grondgebied van Herent en Kortenberg. Om te controleren of bestuurders onder invloed van alcohol reden, werd gebruikgemaakt van een samplingtoestel dat snel detecteert of er alcohol in de uitgeademde lucht aanwezig is zonder dat de bestuurder rechtstreeks in het toestel hoeft te blazen. Indien het resultaat positief is, wordt de bestuurder onderworpen aan de eigenlijke ademtest en -analyse om na te gaan of en in welke mate de alcohollimiet overschreden wordt.

In totaal werd van 460 bestuurders de uitgeademde lucht met het samplingtoestel gecontroleerd. Drie personen bleken onder invloed van alcohol te rijden. Van twee bestuurders (een 61-jarige man en een 36-jarige vrouw) werd het rijbewijs voor een periode van zes uur ingehouden. Een 65-jarige vrouw weigerde na een positieve ademtest de ademanalyse af te leggen. Zij diende ten burele een bloedproef te laten uitvoeren. Haar rijbewijs werd onmiddellijk voor een periode van 15 dagen ingetrokken.

Op basis van een speekseltest werd vastgesteld dat een 39-jarige man onder invloed van cannabis achter het stuur zat: ook zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

Daarnaast werden die dag nog 12 PV's opgesteld voor diverse inbreuken: het gebruik van de gsm achter het stuur, het niet dragen van de gordel, het niet beschikken over een (reglementaire) duplicaatnummerplaat, het niet in bezit zijn van een rijbewijs, defecte lichten en het niet respecteren van de regels inzake het vastbinden van de lading die vervoerd werd.

Labels