Onze M.E.G.A.-inspecteurs staan weer klaar voor een nieuw schooljaar

Onze M.E.G.A.-inspecteurs staan weer klaar voor een nieuw schooljaar met het preventieprogramma Mijn Eigen Goed Antwoord!

Vroeg begonnen is half gewonnen.

De experimenteerleeftijd bij jongeren daalt. Daar moeten we samen met onze partners op anticiperen. Samen werken we eraan om alcohol- en andere druggerelateerde problemen te voorkomen. Preventie in het lager onderwijs is elementair.

De leerlingen van de derde graad leren in volle ontwikkeling hoe om te gaan met fenomenen zoals bijvoorbeeld agressie en groepsdruk. M.E.G.A. bestaat uit tien sessies. Drie lessen daarvan worden door één of twee van de zes M.E.G.A.-inspecteurs gegeven. Er wordt gewerkt aan een gezonde attitude thuis, op school en in de gemeenschap. Een positief zelfbeeld en het ontwikkelen van sociale vaardigheden zijn heel belangrijk. Samen met de leerkrachten leren de M.E.G.A.-inspecteurs de leerlingen creatief en kritisch denken, omgaan met gevoelens zoals angst en stress, met conflicten en provocaties, hoe leren risico's in te schatten en gezonde keuzes te maken. Leren nee zeggen tegen wat niet goed voor hen is, daar draait het om.

Hoe verwittig ik de hulpdiensten? Hoe los ik een meningsverschil op? Hoe zeg ik nee?

Wat zijn de risico's van het internet? Wat zijn de gevaren van een verslaving? Ze leren het allemaal.

De leerlingen werken samen, leren uit hun fouten en stellen zich open voor hulp van en aan volwassenen en leeftijdsgenootjes. Ze leren na te denken over wat goed en slecht is, over het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. Zo ervaren dat ze er niet alleen voor staan maar de hulp krijgen van de politie, leerkrachten, ouders, het CLB en andere partners.

Dat is helemaal M.E.G.A.!

Labels