Verklikkersystemen van prioritaire voertuigen onwettelijk!

Op de markt zijn er recentelijk verklikkingssystemen voor naderende politiewagens, ambulances en brandweerwagens verkrijgbaar. Het product wordt aangeprezen als een "innovatief verkeersveiligheidssysteem" dat voertuigen, gebruikt door de veiligheidsdiensten, detecteert en dat aangeeft of het voertuig nadert of zich verwijdert van de positie ervan. Men vermeldt ook dat "het verkeerssignaleringssysteem wettelijk toegestaan is in heel Europa".

Niets is echter minder waar! Er hoeft geen enkele twijfel te bestaan dat het systeem ook voor minder goede intenties zal aangewend kunnen worden dan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit zal zich niet beperken tot het detecteren van voertuigen die snelheidscontroles uitvoeren, maar ook voor het tijdig signaleren van naderende patrouilles wanneer er andere strafbare feiten gepleegd worden. Dat de veiligheid van de interveniërende politie hiermee ernstig in het gedrang kan komen, hoeft geen verdere uitleg.

Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) laat hier ook geen twijfel over bestaan: dergelijke apparatuur is verboden! Bij aantreffen ervan wordt door de politie steeds een proces-verbaal opgesteld. De apparatuur wordt in beslag genomen en later door de rechter verbeurd verklaard. Ook volgt er nog een boete die kan oplopen tot maar liefst 50.000 EUR!

Labels