Controle kilometerheffing

Naar aanleiding van de invoering van de kilometerheffing werden er een veertigtal vaste portieken geplaatst, verspreid over het Belgische grondgebied.

Deze portieken (oftewel SRSE's) zijn uitgerust met ANPR-camera's om kentekenplaten te lezen en beschikken over apparatuur om de on board units van het passerend vrachtvervoer te controleren.

Ter aanvulling van deze vaste portieken, zijn er ook flexibele portieken (FRSE's) die veelvuldig uur verplaatst worden. Daarenboven zijn er ook voertuigen (MRSE's) die zijn uitgerust met dezelfde apparatuur waarmee de Vlaamse Belastingdienst controles uitvoert en voertuigen die niet in orde zijn, kan onderscheppen en waar nodig beboeten. Ook motorrijders kunnen worden ingezet om voertuigen te onderscheppen.

Vooral over de flexibele portieken zijn er blijkbaar reeds reacties geweest van verontruste burgers, vandaar deze informatie.

Deze portieken hebben enkel als doel de controle op de kilometerheffing uit te voeren. Ze maken het mogelijk om deze controles zo ruim mogelijk uit te voeren en op eender welke weg. Het systeem stelt vast of er in de voertuigen die aan de kilometerheffing onderworpen zijn (voornamelijk vrachtvervoer vanaf 3.500 kg MTM) een werkende on board unit aanwezig is ter registratie van deze heffing.

Bron:

Vlaamse overheid

VLAAMSE BELASTINGDIENST

Afdeling Klantenmanagement - Dienst Externe Controle - Controle Leuven

Diestsepoort 6, 3000 LEUVEN

http://belastingen.vlaanderen.be

Labels