Battenburg markering

De prioritaire eerstelijnsvoertuigen van onze politiezone zijn uitgerust met een aangepaste striping, de 'Battenburg'-markering. 

Blauw licht

U heeft het waarschijnlijk al opgemerkt in ons straatbeeld, maar enkele van onze prioritaire eerstelijnsvoertuigen werden uitgerust met een aangepaste striping.

Deze striping wordt de ‘Battenburg’-markering genoemd. 

Canva battenburg

Het doel van de nieuwe striping is de zichtbaarheid van het personeel te verbeteren, het risico op ongevallen te verminderen en de voertuigen beter af te stemmen op andere interventievoertuigen (ambulance, MUG, brandweer, …). 

Binnen onze politiezone werd beslist om de toekomstige prioritaire eerstelijnsvoertuigen uit te rusten met niveau 3 striping, de zogenaamde Full Battenburg striping. De laatst aangekochte interventievoertuigen Skoda werden hiermee reeds uitgerust.

Deze voertuigen dragen dus volgende striping:

 

Battenburg Niveau 3 voor

 

Battenburg Niveau 3 achter

Tevens zullen ook enkele wijkvoertuigen een aangepaste markering gaan krijgen. Deze niveau 2 markering zal iets minder opvallend zijn als deze van de eerstelijnsvoertuigen, maar springen toch dadelijk in het oog. De zijkanten van de voertuigen zullen niet volledig bedekt zijn.

Battenburg Niveau 2 voor
Battenburg Niveau 2 achter

 

De andere hulpverleningsdiensten maken ook gebruik van een bepaald 'Battenburg'-patroon om zich kenbaar te maken in het verkeer. 

Ze verschillen meestal enkel van kleur. Het geblokte schaakbordpatroon komt steeds terug. 

Er wordt steeds een contrast gemaakt tussen een lichte en een donkere kleur. De lichte kleur is meestal fluorescent voor optimale zichtbaarheid overdag en bij zonsopgang en -ondergang. Voor optimale zichtbaarheid in het donker is het volledige patroon meestal retroreflectief. 

In goede omstandigheden kan een voertuig met een battenburgpatroon tot op minstens 500 meter ver waargenomen worden. 

Meer informatie over het Battenburgpatroon is ook terug te vinden op Wikipedia.

Patroon van de Dringende Geenskundige Hulpverlening: 

Battenburg Groen-Geel

 

Patroon van de Politie:

Battenburg Politie

 

Patroon van de Brandweer (kan soms ook gebruikt worden voor de civiele bescherming):

Battenburg Brandweer

 

Patroon van de FAST-pechdiensten:

Battenburg FAST

 

Patroon van de Civiele bescherming: 

Battenburg Civiele bescherming

Labels