Vuurwerk Maaseik en Dilsen-Stokkem

De jaarovergang gaat meestal gepaard met het afsteken van vuurwerk. Binnen onze politiezone gelden hieromtrent echter beperkingen.

Vuurwerk - dier

De stad Maaseik heeft een totaalverbod op het gebruik van vuurwerk ingevoerd. Dit verbod geldt niet alleen tijdens de jaarovergang, maar gedurende het hele jaar.

Het GAS-reglement van de stad Maaseik verbiedt het gebruik van vuurwerk:

Artikel 13- Vuurwerk

§1 Het is verboden vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen, carbuurkanonnen af te vuren of wensballonnen op te laten.

§2 In afwijking van het eerste lid kan de gemeente voor uitzonderlijke gebeurtenissen vooraf de toestemming verlenen om op een beperkt aantal plaatsen en gedurende een beperkte periode vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen of carbuurkanonnen af te vuren. De gemeente bepaalt de voorwaarden voor het aanvragen en afleveren van die toestemming.

Voor de stad Dilsen-Stokkem is het toegelaten om feestvuurwerk af te steken op oudejaarsnacht van 23.45 uur tot 00.45 uur. Voor alle overige gevallen is er een machtiging van de burgemeester nodig!

Het laten ontploffen van voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen is te allen tijde verboden.

Het GAS-reglement van de stad Dilsen-Stokkem:

Art. 7 Vuurwerk

Voor het afsteken van feestvuurwerk is een voorafgaande machtiging van de burgemeester vereist, behalve voor het afsteken van feestvuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht van 23.45 tot 00.45 uur. Ook tijdens deze periode blijven de bepalingen van art. 6 van kracht (Voetzoekers e.d.m.)

Het afsteken van vuurwerk brengt steeds een gevaar met zich mee voor mensen, dieren en hulpdiensten. 

Zowel bij het afsteken zelf als bij het opruimen van gebruikt vuurwerk, kan men gewond geraken. De meeste vuurwerkslachtoffers zijn zelfs meestal enkel toeschouwer. 

Er wordt veel wind voorspeld tijdens de oudjaarsnacht. De controle over het afschieten van vuurwerk komt hiermee ook in het gedrang. Het is dan ook onvoorspelbaar hoe het vuurwerk gaat reageren of wat de rukwind met het afgeschoten vuurwerk doet. Het risico op een ongewilde brandhaard wordt dan ook groter. 

Naast het gevaar van het afsteken van vuurwerk, blijft er natuurlijk ook nog het dierenleed wat dit met zich meebrengt. Dieren zijn gevoelig voor harde geluiden en krijgen hierdoor schrik en panikeren.

Bespaar dus dierenleed en schiet geen vuurwerk af!

Labels