Afleiding achter het stuur

Zowel de lokale als de federale politie nemen van 17/11/2022 tot en met 20/11/2022 deel aan een campagne van 'Afleiding achter het stuur'. 

GSM gebruik stuur

Het gebruik van een GSM achter het stuur is een van de voornaamste oorzaken van verkeersongevallen en verkeersonveiligheid. Uit onderzoeken blijkt dat tussen 5 en 25% van de verkeersongevallen te wijten zijn aan de afleiding achter het stuur. Bellen achter het stuur zou het risico op een verkeersongeval zelfs verdrievoudigen. 

Er worden nu weer 4 dagen controle op deze problematiek ingesteld, namelijk gebruik van GSM toestellen en van andere mobile devices en alle andere hanteringen die de concentratie laten verliezen.

De inbreuken die weerhouden worden zijn:

Wegcode: Koninklijk Besluit van 01/12/1975 houdende algemeen reglement op de politie op het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Artikel 8.3 Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.

​​​​​​​Artikel 8.4 [Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.] 

Artikel 8.5 De bestuurder mag het voertuig dat hij bestuurt of de dieren die hij geleidt of bewaakt niet verlaten zonder de nodige voorzorgen te hebben genomen om enig ongeval of enig misbruik door derden te voorkomen.

!!! Opgelet !!!

Het Parket van de Procureur des Konings te Limburg heeft van 14 november tot en met 20 november 2022 een tijdelijke maatregel uitgewerkt. Bij vaststelling van gsm-gebruik achter het stuur zal de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs bevolen worden voor een periode van 8 dagen, en dit in de volgende omstandigheden:

  • motorvoertuig (geen fietsers)
  • in beweging (niet stilstaand in de file of voor het rode verkeerslicht).

Het manipuleren van een gsm door een bestuurder van een motorvoertuig terwijl dit voertuig in beweging is, moet worden beschouwd als een 'overtreding begaan in gevaarlijke omstandigheden'. 

Labels