Fenomeen ‘Middenrijbaan’

Sinds 1 oktober 2022 vonden er enkele wijzigingen plaats in de verkeersregels. Eén van deze wijzigingen is dat de 'middenrijbaan' nu deel uitmaakt van de wegcode. Wat is nu een middenrijbaan? Welke regels gelden? 

Weg

2.71. “Middenrijbaan”: deel van de openbare weg afgebakend door de wegmarkeringen bedoeld in artikel 75.3 die aan beide kanten de denkbeeldige rand van de rijbaan aanduiden.

2.72. “Zijdelingse strook: de strook gelegen langs de middenrijbaan. De zijdelingse strook maakt geen deel uit van de rijbaan.

Bij een middenrijbaan lopen er twee evenwijdige witte onderbroken strepen aan weerszijden van de rijbaan.

Middenrijbaan
  • Gemotoriseerd verkeer moet tussen die twee lijnen blijven. Wagens mogen de lijn alleen overschrijden om een ander voertuig te kruisen of in te halen, op voorwaarde dat ze daarbij geen ander verkeer hinderen of in gevaar brengen.
  • De zijdelingse strook moet worden gebruikt door fietsers en bestuurders van andere rijwielen, bromfietsen klasse A en speedpedelecs (alsook door niet ingespannen trekdieren, last- of rijdieren of vee)
  • Voetgangers mogen de zijdelingse stroken ook gebruiken als er geen trottoir is, maar moeten dat aan de linkerkant doen, zodat ze naderend verkeer beter opmerken.
  • Op de zijdelingse stroken mag je niet parkeren. Stilstaan is enkel toegelaten als de berm niet breed genoeg of bruikbaar is.
  • Het grote verschil met fietssuggestiestroken is dat auto’s op die stroken wél mogen rijden en in principe zelfs parkeren. 

Meer informatie over deze wijziging in de verkeerswetgeving vindt u op: www.wegcode.be

Labels