Proefproject fietsteam

Onze politiezone is overgegaan tot de opstart van een fietsteam. Dit team van een hoofdinspecteur en een aantal inspecteurs zal met de fiets preventief toezicht houden in de binnensteden en ook in de recreatiegebieden binnen de politiezone. 

Fietsteam

In onze politiezone zijn verschillende toeristische trekpleisters aanwezig, met name de Maasplassen van Aldeneik, Bergerven, Dilserbos en Terhills (als onderdeel van het nationaal park Hoge Kempen). Deze zijn op het grondgebied van Maaseik en Dilsen-Stokkem gelegen. Jaarlijks mogen we hier vele toeristen verwelkomen die komen fietsen en wandelen op de bewegwijzerde fiets- en wandelpaden. Deze plaatsen zijn gelegen in gebieden die moeilijk toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer en waar wij als politie momenteel nog niet voldoende aanwezig zijn.

Net als andere steden en gemeenten hebben Maaseik en Dilsen-Stokkem ook een aantal plaatsen dewelke als overlastplaatsen kunnen worden beschouwd: speelpleintjes, parken of groene zones. Plaatsen waar lokale jeugd samenkomt en waar wij als politie zowel preventief als reactief controles willen uitvoeren, maar evengoed in gesprek willen gaan met de jeugd.

Om op deze fenomenen in te spelen heeft de PZ Maasland gekozen om binnen de projectwerking/overlastbestrijding een fietsteam op te starten.

Het fietsteam zal ook zichtbaar aanwezig zijn in de binnenstad van Maaseik en Dilsen-Stokkem waarbij zij preventief toezicht uitvoeren. Ze kunnen ook georiënteerd worden naar plaatsen waar er sprake is van parkeeroverlast, sluikstorten, …

Tot slot zal het fietsteam ingezet worden om toezicht te houden op events zoals de jaarlijkse carnavalstoeten, markten, lokale festivals, …

Een aantal inspecteurs van de dienst algemene steun zullen deel uitmaken van dit team. Zij krijgen hiervoor functioneel aangepaste elektrische fietsen ter beschikking. Deze inspecteurs zullen de nationale fietsopleiding volgen zodat zij de nodige technieken kunnen aanleren en toepassen op het terrein.

Na een evaluatieperiode zal beslist worden in functie van resultaten, mogelijkheden of beperkingen of dit proefproject zal bestendigd worden al dan niet met uitbreiding en/of bijsturing van de werking.

Labels