Wat te doen bij een aanrijding met wild?

Aanrijdingen met wild gebeuren vooral bij schemering en waar wegen door bossen of natuurgebieden lopen. Let hier op je snelheid; zeker waar het verkeersbord A27 (driehoek met springend hert) geplaatst is. Hierbij enkele zaken die je zeker moet doen in het geval je toch verrast wordt door overstekend wild en er een aanrijding plaatsvindt.

Wild

Zorg eerst voor je eigen veiligheid en die van je passagiers. Bel daarna de politie (noodnummer 101) zodat wij de feiten kunnen vastleggen. Zelf kun je al foto’s nemen van de opgelopen schade. De verzekering gaat namelijk vragen dat je bewijs kunt voorleggen dat de schade rechtstreeks is veroorzaakt door de aanrijding met een dier. De meeste verzekeringen willen bewijs dat er contact is geweest met het dier. Als je uitwijkt en daardoor tegen een boom rijdt, wordt dit behandeld als gevolgschade.

Wees voorzichtig als het dier nog in de buurt is. Een gewond hert zal in paniek zijn en misschien minder lieftallig uit de hoek komen dan in een gewone situatie. Vul ook steeds, zoals bij elk verkeersongeval, het Europees aanrijdingsformulier in. Je verzekeraar zal dit document gebruiken om je schade te behandelen.

Aanrijding huisdier

Als er een huisdier bij de aanrijding is betrokken is en je hebt schade opgelopen, is de situatie anders. Omdat het dier is grootgebracht door zijn baas, wordt deze er ook verantwoordelijk voor gesteld. In dat geval moet je proberen om de eigenaar te vinden zodat hij zijn familiale verzekering kan aanspreken voor de schade die door zijn dier aan uw wagen werd aangericht.

Labels