Eerste ANPR-camera in Voeren

Sinds kort staat er een ANPR-camera langs de openbare weg aan het politiecommissariaat in Sint-Martens-Voeren. Dit is de eerste slimme camera op Voerens grondgebied die beheert wordt door de lokale politie. “Dit is wederom een stap vooruit wat betreft de modernisering en efficiëntere werking van de lokale politie Voeren “, aldus waarnemend korpschef Alain Stas.

ANPR

Wat is een ANPR-Camera?

ANPR staat voor "automatic number plate recognition" en verwijst naar de inzet van intelligente camera's voor nummerplaatherkenning.  Deze camera zal in Voeren hoofdzakelijk gebruikt worden om nummerplaten te herkennen van bijvoorbeeld geseinde of gestolen wagens. Ook kan de  camera ondersteuning bieden bij recherchematig werk. Deze camera maakt dus geen onderdeel uit van een trajectcontrole en wordt dus niet gebruikt om de snelheid van de voorbijgaande voertuigen te meten.

Wat is het doel van de ANPR-camera?

In 2021 ontvingen we 71 meldingen van verdachte voertuigen of verdachte personen, dit jaar waren dat er al 21. Daarbovenop maakten inwoners uit Voeren vorig jaar 25 keer melding van een inbraak; in 2022 19 keer. In die specifieke gevallen kan een ANPR-camera de interventieploegen op het terrein ondersteunen. De inspecteurs kunnen in de databanken namelijk bekijken op welk tijdstip een voertuig langs de ANPR-camera is voorbijgereden en dit vergelijken met het tijdstip waarop het feit heeft plaatsgevonden en zo bijdragen aan het onderzoek. De slimme camera kan ook een meerwaarde of misschien zelfs een doorbraak betekenen in de dossiers van de dienst recherche.

Waarom gekozen voor locatie aan het commissariaat?

De locatie aan het commissariaat in Sint-Martens-Voeren is niet zomaar gekozen. Door de keuze voor deze plek staat de ANPR-camera aan de gemeenteweg van 21 km die Voeren van west naar oost doorkruist met verbindingen naar Sint-Pieters-Voeren, Sint-Martens-Voeren, Teuven en Remersdaal. Het overgrote deel van de bestuurders die doorheen Voeren rijden zullen deze gemeenteweg gebruiken en als gevolg langs de ANPR-camera rijden. Dat verhoogt de kans om geseinde of verdachte voertuigen vast te leggen.

Labels