Anoniem Drugsmeldpunt

Op 17 april 2019 startte het parket limburg het anoniem drugmeldpunt op. De balans na 2 jaar is uiterst positief te noemen.

Banner Anoniem Drugsmeldpunt

Het anoniem drugsmeldpunt Limburg is, door de steun van onze burgers, een succes in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Maar liefst 28 positieve meldingen leidden tot de ontdekking van onder meer 5 druglabo’s, 15 cannabisplantages en een dumpingplaats voor chemisch afval. Tijdens de afgelopen 2 jaren werden in Limburg in totaal 28 labo’s ontmanteld, 37 dumpingen opgeruimd en 228 cannabisplantages opgerold.

Georganiseerde criminaliteit zoekt een uitweg voor chemisch afval

De verhoogde waakzaamheid bij onze inwoners heeft er alvast voor gezorgd dat drugscriminelen een verhoogd pakkans voelen. Hierdoor zijn ze op zoek gegaan naar alternatieve oplossingen voor het dumpen van toxisch chemisch afval.

De criminele organisaties zoeken nu eerder naar geheime lozingsplaatsen dan naar openbare dumpingplaatsen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het ingraven van plastieken vaten om de chemische vloeistoffen te laten infiltreren in het grondwater of door het lozen ervan in de openbare riolering. Dit verklaart het dalend aantal ontdekte dumpingen tijdens de afgelopen maanden.

Het extreme gevaar voor onze samenleving blijft evenwel bestaan. Enkele weken geleden raakten bijvoorbeeld 2 werknemers van de NV Aquafin gewond bij het nemen van stalen van rioolwater in een waterzuiveringsinstallatie na lozing van toxisch chemisch afvalwater, vermoedelijk afkomstig van een druglabo. De gevolgen van infiltratie in het grondwater is onbekend.       

Dat er nog steeds druglabo’s worden opgezet in onze provincie, bewijst de ontdekking van een druglabo afgelopen dinsdag 18 mei in Lanaken. Ook het roekeloos dumpen blijft een noodzaak voor deze criminele organisaties. In 2021 spreken we over 6 dumpingen waarvan één dichtbij een scoutslokaal (Hamont-Achel, 23.02.2021), één in een bos (Zutendaal, 27.04.2021), één 1 in een plas in een bos die werd ontdekt door een wandelaar en zijn zoontje (Hamont-Achel, 15.02.2021), één aan een vijver (Hechtel-Eksel, 24.03.2021) en zelfs één aan een Finse looppiste (Hamont-Achel, 27.04.2011). Brengen we nog in herinnering dat er 2 kinderen zeer zwaar verbrand raakten in 2015 in een bos in Zutendaal door drugafval. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

Uit studies blijkt overigens dat we slechts 20% van het bestaande aantal dumpingen of lozingen ontdekken en dat 60% van het totale aantal druglabo’s in Limburg wordt ontdekt, aangestuurd door Nederlandse bendes.

Cannabisplantages

Naast meldingen over chemische drugproductie, ontvingen we via het anoniem meldpunt ook een aantal meldingen over cannabisplantages. Dankzij deze tips werden 15 cannabisplantages ontmanteld. 

In 2019 werden er in Limburg in totaal 167 installaties ontdekt waarvan 133 operationele plantages. In 2020 spreken we over 112 installaties waarvan 95 operationele plantages. Het lijkt er alvast op dat we, mede door de hulp van onze inwoners, erin slagen de cannabisteelt in onze provincie terug te dringen. Deze installaties zijn extreem brandgevaarlijk, worden vaak voorzien van “boobytraps” en gaan gepaard met extra geweld tussen de criminele organisaties onderling. Onlangs diende de rechtbank zelfs een omvangrijk fraudedossier uit te stellen omdat prioriteit diende gegeven te worden aan een dossier over afrekeningen in het drugmilieu.

Maatschappelijke kosten

Waar het de criminele organisaties uiteraard om te doen is, is het maken van zeer hoge winsten zonder hiervoor legaal te gaan werken. Een concreet onderzoek naar de werking van een druglabo voor de aanmaak van metamfetamine bracht aan het licht dat dit labo op 1 week een omzet kon realiseren van 20 miljoen euro aan “staartwaarde” ofwel 3.5 miljoen euro aan groothandelswaarde. 

Dit staat in schril contrast met de maatschappelijke kosten waarvoor alle inwoners opdraaien. Naast kosten voor de gezondheidszorg en strijd tegen de verslaving van druggebruikers, bedroegen de opruimingskosten van het chemisch afval in 2019 337.466 euro, in 2020 bedroegen ze 472.176 euro. Hierbij komen nog de kosten voor de sanering van de grond of reiniging van waterzuiveringsinstallaties, naast de kosten die gepaard gaan met het opsporen, berechten en bestraffen van deze criminele organisaties. 

De enorme winsten worden uiteraard door deze criminele organisaties gebruikt om zich in te kopen in onze samenleving via bedrijven, onroerend goed, luxegoederen, enz. De maatschappelijke kosten zijn dus enorm en de navolgende witwasactiviteiten ondermijnen onze samenleving.

We blijven daarom vastberaden om de strijd tegen de criminele drugsproductie voort te zetten.

Vanaf vandaag makkelijker melden 

Omwille van het succes van de anonieme meldingen, besliste het parket Limburg samen met haar partners om vanaf vandaag digitaal melden mogelijk te maken via de website www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be.

De meldingen worden strikt anoniem en vertrouwelijk behandeld.

We willen iedereen nogmaals herinneren aan verdachte gedragingen die kunnen wijzen op het bestaan van een dumping of een druglabo:

Signalen die o.a. wijzen op een dumping: 

  • Vaten en bidons op ongebruikelijke plaatsen
  • Vreemde chemische geur, bruine vloeistof of witte mist
  • Achtergelaten bestelwagens of aanhangwagens zonder nummerplaten of met buitenlandse nummerplaten
  • Een door olie veroorzaakte verkleuring op water (beken, kanalen, …)
  • Plots afgestorven of verkleurde planten

Signalen die wijzen op een drugslabo: 

  • Stankoverlast: een sterke, vreemde chemische geur
  • Witte mist rondom gebouwen
  • Dichtgemaakte ramen (rolluiken, MDF,..) of gordijnen die nooit opengaan
  • Extra ontluchtingspijpen in het dak
  • Onduidelijk of een pand bewoond wordt
  • Nachtelijke bedrijvigheid met bestelwagens of gesloten aanhangwagens dicht tegen het gebouw, vaak voorzien van buitenlandse nummerplaten
  • Bestelwagens, vaak zonder of met buitenlandse nummerplaten, die zich op ongewone uren in bossen of afgelegen gebieden begeven

Bij het zien van zulke signalen, vragen we om meteen de politie te verwittigen en zelf zeker NIETS te ondernemen. Deze chemische stoffen zijn vermoedelijk zeer gevaarlijk.

Labels