Waterlek onder spoorwegbrug

Maandag heeft een waterlek duizenden inwoners van Tongeren urenlang zonder water gezet. Het lek deed in de namiddag de drukke straat onder de spoorwegbrug overstromen en stuurde ook het verkeer in en rond de stad helemaal in de war. "We onderzoeken de oorzaak van het lek nog", klinkt het bij De Watergroep.

Rond half vier gisterenmiddag stond de rijbaan onder de spoorwegbrug plots helemaal blank. De politie sloot de drukke Jaminéstraat meteen af, leidde het verkeer om en medewerkers van De Watergroep rukten uit om de waterleidingen in de buurt te onderzoeken en aan de herstellingen te beginnen. Om het lek niet nog groter te maken, moest De Watergroep wel de watertoevoer in de buurt afsluiten. Duizenden Tongenaren zaten daardoor urenlang zonder water. "Hoeveel huizen in totaal zonder water zaten, is nog onduidelijk. Maar om half 8 's avonds hadden de meeste slachtoffers wel opnieuw water", zegt burgemeester Patrick Dewael (Open Vld).

Alleen in de Jaminéstraat en de Maastrichtersteenweg, het dichtst bij het lek, duurde het langer. "In de late avond wordt onder de spoorwegbrug over een afstand van zes meter een nieuwe ondergrondse leiding geïnstalleerd", klonk het gisteravond bij De Watergroep. Om de bewoners in de twee straten toch niet zonder water de nacht in te laten gaan, ging de civiele bescherming 's avonds van huis tot huis met drinkwaterzakjes.

De bedoeling is dat de herstellingen aan de waterleiding tegen deze ochtend klaar zijn, en dat al één rijvak van de Jaminéstraat weer open kan. Er zullen dan tijdelijke verkeerslichten staan.

Labels