Politie houdt actie tegen hondenpoep

Vele Tongenaren ergeren zich aan hondenpoep in het straatbeeld. Al te vaak blijft hondenpoep achter op de straten en stoepen. De begeleider van de hond is verplicht de uitwerpselen te verwijderen en de plek te reinigen. Ook zijn hondenbaasjes verplicht om voldoende hondenpoepzakjes bij zich te hebben.

De stadsdiensten en de politie krijgen regelmatig klachten binnen over hondenpoep. Mensen die zich storen aan uitwerpselen op pleinen, speelpleinen, stoepen en straten melden dit best bij de politie of bij één van de gemeenschapswachten.

De viezigheid is niet alleen hinderlijk voor de inwoners of bezoekers van onze stad. De reinigingsdienst krijgt de onaangename taak om de overlast op te ruimen. Het stadsbestuur start met een campagne om het probleem aan te pakken.

In de maand april zullen de politie en de gemeenschapswachten extra toezicht houden en hondenbaasjes aanspreken. Zij delen flyers uit met informatie over de regels over hondenpoep. De baasjes die een hondenpoepzakje bij hebben worden beloond met een mooie hondenpoepzakjeshouder, een plastic koker met daarin tien hondenpoepzakjes. Het stadsbestuur wil de eigenaars die hun verantwoordelijkheid nemen, zo belonen.

Naast de preventieve acties blijft het nodig om ook repressief op te treden. Er worden specifieke patrouilles en agenten in burger ingezet om hardnekkige overtreders te betrappen. De gemeenschapswachten en de lokale politie zullen op regelmatige tijdstippen controles uitvoeren en zijn bevoegd om boetes uit te schrijven indien de hondenbaasjes niet in het bezit zijn van een hondenpoepzakje of indien ze de hondenpoep niet opruimen.

Hondenpoep opruimen is dus de boodschap, degene die dit niet doen riskeren beboet te worden!

Het reglement rond de honden en de hondenpoep is opgenomen in het politiereglement op de gemeentelijke administratieve sancties. Dit kan u raadplegen op www.tongeren.be onder de rubriek veiligheid/overlast.

Labels