Nieuwe verkeersregels van kracht vanaf 19 maart

De herinrichting van de Grote Markt is een feit. Het is nu zonder enige twijfel het mooiste plein van de regio, een plein van en voor alle Tongenaren. Vanaf 19 maart gelden er ook andere regels. Een permanente voetgangerszone treedt in werking op de Grote Markt, het Stadhuisplein en Sint-Truiderstraat. Deze straten worden afgesloten met automatische verkeerspaaltjes. Ook de Allée Verte wordt voetgangerszone.

Groen: voetgangerszone - Blauw: parkeerplaatsen - Rood: verboden parkeren.

Bij de herinrichting van de Grote Markt werd de Tongenaar geraadpleegd. In een enquête en bij een toonmoment werden de inwoners gevraagd hun wensen voor het marktplein kenbaar te maken. In de mate van het mogelijke werd hiermee rekening gehouden. Bewoners en handelaars kozen ervoor om het centrum verkeersluw in te richten. Dit zorgt voor een betere leefkwaliteit en verhoogt de toeristische attractiviteit van de stad. In een verkeersvrije stad kunnen bezoekers vlot en veilig shoppen en vertoeven. Ook voor fietsers en wandelaars verhoogt de veiligheid aanzienlijk. Het verkeer helemaal bannen in de binnenstad is uiteraard onmogelijk. Leveranciers moeten de handelaars bereiken en ook bewoners en eigenaars van garages moeten zich in deze zone verplaatsen. Er wordt daarom met badges en doorgangsbewijzen gewerkt. De voetgangerszone wordt afgesloten met verdwijnpalen (met uitzondering van 06.00-11.00 uur en 18.00-19.00u op weekdagen). Toegang buiten deze uren is dan enkel mogelijk voor mensen met een badge. Hulpdiensten kunnen te allen tijde de zone bereiken.


Wie heeft altijd toegang tot de zone?

■ voertuigen voor toezicht, controle en onderhoud

en de voertuigen voor het ruimen

van vuilnis

■ hulpdiensten

■ voertuigen voor laden of lossen, tussen

6u en 11u en tussen 18u en 19u alle dagen

behalve zon- en feestdagen.

■ taxi

■ fietsers

■ bestuurders van voertuigen die een garage

hebben in de zone

■ bewoners van de voetgangerszone (toegang

beperkt tussen 19 en 6 uur (maandag

t/m zaterdag))

■ in geval van absolute noodzaak, de voertuigen

van handelsondernemingen, wanneer

deze voertuigen bestemd zijn voor

leveringen die een hoofdactiviteit van

deze ondernemingen uitmaken

■ voertuigen die gebruikt worden in het kader

van de uitoefening van een medisch

beroep of thuisverzorging


Tijdelijke toegang is mogelijk in geval van absolute noodzaak, bijvoorbeeld voor verhuiswagens of bij werkzaamheden. De verkeerspaaltjes zijn in laad- en losperiodes naar beneden. Parkeren blijft evenwel steeds verboden in de zone. Op dit parkeerverbod zal een strenge controle gebeuren.

Voor het verkrijgen van een badge en kaart voor het voetgangersgebied dient men een aantal documenten in te vullen. Op vertoon van je

§ Identiteitskaart

§ Inschrijvingsbewijs van het voertuig van de DIV (of verklaring gebruik voertuig indien het voertuig niet op jouw naam staat)

§ Huurcontract of eigendomsbewijs

kan men een badge en doorgangsbewijs verkrijgen. Deze documenten dient men te bezorgen aan het onthaal van het Administratief Centrum, Maastrichtstraat 10 of via mobiliteit@stadtongeren.be. U wordt daarna gecontacteerd wanneer u de badge en het doorgangsbewijs kan afhalen. Voor verdere vragen mag men altijd contact opnemen met dienst mobiliteit op het bovenstaand emailadres of het nummer 012/80 00 26.

Via deze link kan u het toegangsreglement in detail raadplegen. Hierin staat meer in detail beschreven hoe en onder welke voorwaarden men concreet een badge en doorgangsbewijs kan aanvragen.


Verkeerscirculatie

Er werd een aanvullend verkeersreglement gemaakt om de gewijzigde verkeerscirculatie te verduidelijken. De belangrijkste punten hierin zijn:

■ er blijft eenrichtingsverkeer van de Kloosterstraat

naar de Onze - Lieve-Vrouwestraat

■ er komt een doorsteek van de

Hemelingenstraat naar de Vlasmarkt en

Wijngaardstraat

■ eenrichtingsverkeer in de Sint-

Truiderstraat, van de Ringlaan naar

de markt, en dit voor de leveranciers,

bewoners en garagehouders

(bestemmingsverkeer).


Parkeren

Parkeren is toegelaten in:

Kloosterstraat - OLV-straat - Vlasmarkt

Wijngaardstraat - Vrijthof (aangeduide parkeerplaatsen)


Er geldt een parkeerverbod in:

■ de volledige voetgangerszone

de Wijngaardstraat (tussen Vlasmarkt en

Piepelpoel)

■ Plein, Hemelingenstraat

(15m voorzien voor laden en lossen)

■ Maastrichterstraat

(ter hoogte van Praetorium)

(10m voorzien voor laden en lossen)

■ Koppelkist

■ Vrijthof (met uitzondering van zone voor

gerechtsgebouw)


Fietsbeugels

Er worden fietsbeugels geplaatst op Plein,

Graanmarkt, Vrijthof en Allée Verte.


Motorbeugels

Er worden beugels voor motorvoertuigen

geplaatst op de Kloosterstraat en

de Grote Markt (ter hoogte van voormalig

KBC-gebouw).


Geen zwaar verkeer in centrum

Om de leefbaarheid en de verkeersveiligheid

in het centrum te verhogen, wordt een

lengte- en tonnagebeperking voor vrachtwagens

ingevoerd.

Het betreft de volgende maatregel:

■ Lengtebeperking 10m

■ Tonnagebeperking +3.5ton (uitzondering

laden en lossen)

Simulaties hebben uitgewezen dat vrachtwagens langer dan tien meter bepaalde bochten moeilijk of onmogelijk kunnen nemen, zonder het verkeer lam te leggen of schade te veroorzaken.


Fietsers

Goed nieuws voor fietsers. De stad heeft een proefproject rond beperkt eenrichtingsverkeer in de binnenstad goedgekeurd. Dit betekent dat in een aantal straten fietsers in de tegenrichting van de eenrichtingsstraat mogen rijden. Voor fietsers zijn veiligheid, comfort en het vermijden van omwegen van belang. Het beperkt eenrichtingsverkeer speelt hierop in. In de praktijk blijken veel fietsers, ook op plaatsen waar het niet toegelaten is, in de tegenrichting te rijden. Dit kan vermeden worden met een intensief politietoezicht in alle eenrichtingsstraten, maar dat is niet realistisch. Het gedrag van de fietsers lijkt op het eerste gezicht gevaarlijk maar in de praktijk stellen we vast dat het aantal ongevallen zo goed als nihil is. Dit is onder meer het gevolg van het optimale oogcontact tussen de kruisende fietsers en de autobestuurders. Het proefproject, dat van start gaat in het voorjaar en tot eind augustus loopt, geldt in de volgende eenrichtingsstraten: de Tieckenstraat, Hemelingenstraat, Maastrichterstraat, Vermeulenstraat, Kloosterstraat, Kielenstraat, Sint-Truiderstraat, Grote Markt, Stadhuisplein, Vlasmarkt, Hondsstraat, Kattenstraat, Jekerstraat, Regulierenplein, Muntstraat, Sint-Jansstraat, Bulkerstraat, Sint-Lutgartstraat, Minderbroedersstraat, Koolkuil, Piepelpoel, Ridderstraat, Wijngaardstraat, Corverstraat, Repenstraat, Sint-Catharinastraat, begijnhof, Moerenstraat, de Schiervelstraat, Leopoldwal (bovenste gedeelte, langs Julianus).

Waar het beperkt eenrichtingsverkeer geldt, komen verplicht extra verkeersborden.

Labels