Inbrekers actief in Limburgse rand

Inbrekers trekken al een paar weken door enkele Limburgse randgemeenten. Vooral het noordoosten van de provincie, de streek rond Tongeren en de regio West-Limburg kennen een verhoogd aantal woninginbraken. De politie vermoedt dat dit het werk is van rondtrekkende dadergroepen, die binnenkort wellicht weer ergens anders toeslaan.

De donkere wintermaanden voorspellen niet veel goeds. Die zijn bijzonder populair bij dieven.

Dit jaar zijn de inbrekers er al vroeg bij. In oktober - en de maand is nog niet om - hebben dieven in meer dan 230 huizen in Limburg proberen binnen te dringen. Op 182 plaatsen zijn ze daar in geslaagd.

In september zijn bij de Limburgse politiediensten 215 woninginbraken geregistreerd en 73 pogingen (de diefstallen van de politiezone GAOZ werden niet vrijgegeven, waardoor het totale inbrakencijfer in realiteit nog hoger ligt).

Het aantal woninginbraken ligt nu al iets hoger dan in dezelfde maanden vorig jaar. In september 2010 werden in Limburg 165 woninginbraken geteld en in de hele maand oktober 2010 waren er dat 210.

Herfstweer

Bij guur herfstweer slaan inbrekers het liefst toe. Ritselende bladeren, de fluitende wind rond het huis en de regen die tegen de ramen tikt, overstemmen in deze periode het gepruts aan een deurslot.

Doordat het vroeg donker is, hebben inbrekers de hele avond de tijd om onzichtbaar door tuinen te sluipen en door straten te rijden om te kijken wie nog niet thuis is na een werkdag.

Enkele politiediensten hebben de inwoners al wakker geschud met de melding dat het weer opletten wordt. De gouden tip is en blijft: geef uw huis een bewoonde indruk en zorg voor licht, zowel binnen als buiten. Dieven schuwen licht.

Oostblok

Uit een rondvraag bij de Limburgse politiezones blijkt dat inbrakenplagen niet eenvoudig te verklaren zijn. Doordat woninginbraken vaak het werk zijn van rondtrekkende daders betekent dit dat de ene gemeente in november geteisterd wordt terwijl de andere pas in februari met het fenomeen te maken krijgt.

In Tongeren kampen ze sinds september met een stijgend aantal inbraken in huizen: 19 inbraken en 8 pogingen daartoe in september. En in oktober - de maand is nog niet om - tellen ze al 24 woninginbraken en 8 pogingen.

De Tongerse politie merkt op dat inbrekers tegenwoordig in de namiddag en avond toeslaan. "Het grootste deel van de inbraken wordt volgens ons gepleegd door daders uit voormalige oostbloklanden en nomaden die in grote agglomeraties verblijven. Die zetten meer en meer minderjarigen in", zegt Dirk Sleeuwaert. In enkele politiezones werden lokale druggebruikers opgepakt voor diefstallen.

Labels