Centrum wordt autovrij

Dinsdagavond werden het nieuwe mobiliteitsplan en het toegangsreglement voor de Grote Markt, de Sint-Truiderstraat en het Stadhuisplein toegelicht. Zowat 70 omwonenden en betrokken handelaars kwamen luisteren in de Ambiorixzaal van het Praetorium. Vanaf eind februari wordt het centrum van Tongeren verboden terrein voor koning auto.

Mobiliteitsambtenaar Yannick Volant deed de plannen uit de doeken: "Vanaf eind februari geldt er een snelheidsbeperking van 30km/uur in het centrum. Er komen verzinkbare paaltjes die ervoor moeten zorgen dat de Grote Markt autovrij wordt, net zoals de Sint-Truiderstraat en het Stadhuisplein."

Fietsers

"Voor fietsers komen er in totaal 73 beugels aan het Stadhuis, het Vrijthof, de Sint- Truiderstraat, op het Plein, aan het Praetorium en in de Maastrichterstraat. Voor moto's worden er 25 tot 30 parkeerplaatsen voorzien."

Kritiek

Het elektronische badgesysteem om de verdwijnbare paaltjes te activeren, zorgde wel al meteen voor discussies. Enkel gebruikers van een garage in die zone hebben ook recht op zo'n badge. "Het is een zeer complex systeem dat we voldoende lang zullen uittesten", suste burgemeester Dewael. Maar de bewoners van de Sint-Truiderstraat voelen zich gediscrimineerd: "Garagehouders zijn bevoordeeld. En wat doe je met het groot aantal 80-plussers dat hier woont?" Dewael verwees naar Hasselt: "Daar zijn uitzonderingen al de regel geworden. Hier in de Sint-Truiderstraat doet iedereen nu zijn zin, maar de vraag naar een autoluwe binnenstad is van jullie gekomen tijdens de bevraging over de plannen van de Markt. Met al die uitzonderingen willen jullie nu het autoverkeer opnieuw faciliteren."

Labels