Zes politiecombi’s krijgen defibrilatoren

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft zes politiecombi’s van de zone uitgerust met een AED-toestel. Zo’n automatische externe defibrillator (AED) analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het slachtoffer 60 à 70% overlevingskans.

“Onze politiemensen zijn vaak bij de eersten ter plaatse en een defibrillator verhoogt bij hartproblemen de overlevingskans drastisch. Er zijn in de gemeenten dergelijke toestellen aanwezig, maar niet altijd in de onmiddellijke nabijheid, daarom rusten we onze politiecombi’s uit met een draagbaar AED toestel. Het is dan ook noodzakelijk dat onze politiemensen een AED-toestel kunnen gebruiken en over bepaalde eerstehulpcapaciteiten beschikken.”, aldus korpschef Steve Provost.

AED voor combi

Begin 2017 kreeg de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken ook al de erkenning ‘HARTVEILIG’. Om HARTVEILIG te worden, moesten we een automatische AED hebben in een publiek toegankelijke ruimte en minstens 10% van de werknemers moest door het Rode Kruis opgeleid zijn in reanimatie en AED-gebruik

“Welzijn en gezondheid zijn geen ijdele begrippen en daarom blijven we er ook constant in  investeren. Bij een hartstilstand telt iedere seconde en deze AED’s kunnen echt het verschil maken.”, besluit burgemeester van Sint-Truiden en voorzitter van het politiecollege Veerle Heeren

Steve Provost 

hoofdcommissaris van politie   

korpschef                                                                                

Veerle Heeren

burgemeester Sint-Truiden 

voorzitter politiecollege

Dries Deferm                                           

burgemeester Nieuwerkerken                                                    

Patrick Lismont

burgemeester Gingelom

 

Labels