Vuurwerk

Wist je dat het verboden is vuurwerk te ontsteken, af te steken of tot ontploffing te brengen en voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen te laten ontploffen?

De burgemeester kan wel afwijkingen toestaan om feestvuurwerk af te steken.

Als je mits toelating vuurwerk afsteekt, hou het dan zo veilig mogelijk. Jaarlijks gebeuren er verschillende ongevallen door onverantwoord gebruik.

Volgens de wet bestaan er drie soorten vuurwerk: feestvuurwerk, spektakelvuurwerk en seinvuurwerk.

Feestvuurwerk produceert geen schadelijk geluid voor mensen en dieren en kan je herkennen aan de volgende kenmerken op de verpakking: C/18/B of C/20/B of C/21/B. Opgelet: je mag maximum 5 kg vuurwerkmateriaal (= 1 kg pyrotechnische sas) gebruiken tijdens een feestvuurwerk. Als de hoeveelheid groter is, moet je voldoen aan het KB op springstoffen en moet je rekening houden met verpakking, vervoer en opslag. Onder bepaalde voorwaarden mag je bij je thuis, bijvoorbeeld naar aanleiding van eindejaar, feestvuurwerk afsteken.

Indien je een spektakelvuurwerk wenst, dan ben je verplicht een professioneel bedrijf in te schakelen. Seinvuurwerk wordt vooral in beroepssituaties gebruikt.

Het gebruik van wensballonnen is altijd verboden!

Voor alle soorten vuurwerk moet er toestemming aan de burgemeester gevraagd worden.

Meer informatie rond de aanvraagprocedure voor vuurwerk:



Breng ook zeker de buurt tijdig op de hoogte. Zo kunnen onder andere dieren binnengehouden worden. En respecteer de richtlijnen van politie en brandweer (deze ontvang je bij de toestemming).

Labels