Bodycams

Vanaf heden worden een aantal politieploegen van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken uitgerust met bodycams ter ondersteuning van hun opdrachten.

“Een bodycam is een kleine draagbare camera die bevestigd wordt op het lichaam en videobeelden met geluid kan registreren. Indien de situatie het vereist, zal deze aangezet worden door de collega in kwestie en de interventie op beeld vastleggen. 

Deze bodycam dient niet alleen ter bescherming van de politiemensen, maar ook voor de correctheid van de feiten. Zij kunnen bij alle soorten incidenten bewijsmateriaal met beeld en geluid opnemen. Zij zijn als het ware een onafhankelijke getuige van ons optreden en van de interacties met slachtoffers en verdachten.”, zegt korpschef Steve Provost.


Bodycam

Politieagenten kunnen de bodycams gebruiken op alle plaatsen waar zij moeten optreden. Dit omvat zowel alle openbare plaatsen (verkeersongeval op de openbare weg, vechtpartij op de markt) als alle publiek toegankelijke plaatsen (agressie op een winkelparking, overlast in een bibliotheek). Ook bij tussenkomsten in private plaatsen zoals een woning (intrafamiliaal geweld, vaststelling van een inbraak, huiszoeking, …) mag de bodycam gebruikt worden.



“Het doel van deze bodycams is veelzijdig: het toestel geeft een objectieve weergave van de  vaststellingen van de politiemedewerkers op het terrein en registreert de vaak moeilijke omstandigheden waarin zij hun taken uitvoeren. Daarnaast streeft lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken een respectvolle en objectieve behandeling van elke burger na. Door het gebruik van bodycams willen wij het vertrouwen van de inwoners nog vergroten. Kortom een bodycam zorgt voor een hogere veiligheidsbeleving bij politiemedewerkers en burgers.”,  aldus burgemeester Veerle Heeren.

Veerle HEEREN

burgemeester Sint-Truiden

voorzitter politiecollege

Dries DEFERM  

burgemeester Nieuwerkerken                                                                         

Patrick LISMONT

burgemeester Gingelom

Steve PROVOST

hoofdcommissaris van politie

korpschef

Labels