Drones in de buurt van vliegbasis Kleine-Brogel

De voorbije maanden waren er verschillende incidenten met drones in de buurt van vliegbasis Kleine-Brogel. Rond de vliegbasis gelden er strenge regels voor het gebruik van drones.

Drone

Liefst acht incidenten waren er de voorbije twee maanden met drones die te dicht bij de vliegbasis Kleine-Brogel kwamen. Bij zo’n incident wordt een PV opgesteld en wordt de drone in beslag genomen. Meestal is er geen kwaad opzet in het spel, maar deze drone-bestuurders overtreden de Belgische en Europese wetgeving. Er waren bij de overtreders zelfs bestuurders die over een drone-vergunning beschikten. Zij zouden de wetgeving toch zeker moeten kennen. Vaak zijn de betrokkenen ook verrast over het feit dat de interventiediensten van Kleine-Brogel de drones kunnen detecteren.

Regelgeving:
Het luchtruim rond vliegbasis Kleine-Brogel is vrij complex. Daarom is het ook aangeraden dat je voor je met een drone wil vliegen, de regelgeving doorneemt. Die staat goed uitgelegd op https://map.droneguide.be . Dit is trouwens de website die elke drone-piloot zou moeten raadplegen. De vliegbasis wil het aantal incidenten beperken. Het zorgt immers voor extra werklast voor de vliegveldverdediging en de lokale politie. Bovendien zorgen de boete en de inbeslagname van de drone voor veel frustraties bij de betrokkenen.
Je vindt ook meer info op de website  www.kleinebrogelairbase.be .

Labels