Word gemachtigd opzichter!

Provinciale opleiding gemachtigd opzichter

Door het grote succes in 2022 organiseren we de theoretische opleiding opnieuw digitaal via Microsoft Teams (dit om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden). 

Voorwoord

Heel wat kinderen gaan te voet of met de fiets naar school. Onze gemachtigd opzichters helpen dat stappen en trappen op oversteekplaatsen zo veilig en vlot mogelijk te laten verlopen. Ze zijn een onmisbare waarde in de dagelijkse mobiliteit van velen!

Bovendien helpt de gemachtigd opzichter de verkeersdrukte op de schoolroutes en in de schoolomgeving verbeteren. Ouders sturen hun kinderen immers enkel te voet of met de fiets naar school als ze dat veilig achten. En ook andere kwetsbare groepen hebben baat bij gemachtigd opzichters, zoals ouderen en personen met een beperking die zich te voet in groep verplaatsen. 

Draag ook jouw steentje bij aan duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid, en word … gemachtigd opzichter! Samen met de lokale 

politie en de gemeenten organiseren we al voor de twaalfde keer 

een provinciale opleiding tot gemachtigd opzichter. We zijn immers steeds op zoek naar helpende handen. 

De gemachtigde opzichter

  • mag het verkeer stilleggen om groepen kinderen, scholieren, ouderen en personen met een beperking veilig te voet te laten oversteken.
  • mag het verkeer NIET regelen! Een gemachtigd opzichter mag enkel aanwijzingen geven aan de andere weggebruikers en het verkeer stilleggen.
  • is minimum 18 jaar en is zoals de naam zegt “gemachtigd”. De burgemeester van de gemeente waar je optreedt, stelt je officieel aan nadat je een theoretische én praktische opleiding volgde.
  • draagt een driekleurenarmband en gebruikt een officieel stopbordje om het verkeer stil te leggen. De driekleurenarmband wordt aan de linkerarm gedragen en bevat de naam van de gemeente. Meestal draagt de gemachtigd opzichter ook een veiligheidsvestje voor de zichtbaarheid.

De opleiding

Theoretische opleiding

 

Samen met lesgevers verbonden aan het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) organiseert het provinciebestuur een theoretische opleiding van zo’n drie uur. Je leert er :

  • de plaats van de voetganger;
  • hoe je de rijbaan correct oversteekt;
  • het gedrag van bestuurders tegenover voetgangers;
  • de signalisatie en voorzichtigheidsregels
  • anticiperen op gedragingen en eventuele fouten van weggebruikers;
  • verkeersomstandigheden beoordelen.

We organiseren de theoretische opleiding digitaal via Microsoft Teams. Je ontvangt de deelnamelink na inschrijving. De exacte opleidingsdata vind je in de folder. Je hoeft maar één keer deel te nemen.

Praktische opleiding

Na de theoretische opleiding volg je een praktijkcursus van een halve dag in het reële verkeer. Je leert er hoe je als toekomstig gemachtigd opzichter aanwijzingen geeft of het verkeer stillegt.  Daarnaast leer je het verkeer inschatten in de praktijk. Je ontvangt meer info van de lokale politie over de organisatie van het praktijkgedeelte na voltooiing van de theoretische opleiding. 

Machtiging

Na de praktijkopleiding krijg je van de burgemeester jouw machtiging om op te treden als gemachtigd opzichter. Daarnaast krijg je van het provinciebestuur een volledige uitrusting (reflecterend veiligheidsvestje, C3-stopbordje en driekleurenarmband).

De opleiding, de machtiging en de uitrusting zijn volledig GRATIS

Theoretische opleidingen

Door het grote succes in 2022 organiseren we de theoretische opleiding opnieuw digitaal via Microsoft Teams (dit om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden).  Je kunt kiezen tussen onderstaande data. De opleiding start steeds om 19 u. en duurt tot 22 u.

  • WOENSDAG 1 FEBRUARI 2023
  • MAANDAG 6 FEBRUARI 2023
  • MAANDAG 13 FEBRUARI 2023
  • WOENSDAG 15 FEBRUARI 2023

Word gemachtigd opzichter!

Inschrijven voor de theoretische opleiding van je keuze kan via www.limburg.be/InschrijvingGemachtigdOpzichter2023

Meer info? Eén adres: de provinciale afdeling Mobiliteit.

Download hier de pdf-versie.

 

Labels