Opgelet met Magneetvissen
Magneetvissen kwam afgelopen zomer vaak in de aandacht. Er werden vondsten met behoorlijke nieuwswaarde gedaan, maar jammer genoeg niet altijd door mensen die de regels volgden. Zoiets gebeurt daarom niet bewust: velen weten niet eens dat er überhaupt regels zijn om te volgen. De Vlaamse Waterweg NV, eigenaar en beheerder van heel wat waterlopen in Vlaanderen, geeft om veiligheidsredenen nooit toestemming, en heeft de politie gevraagd om te beboeten in geval van overtreding. Onroerend Erfgoed vraagt aan de magneetvissers om zich in regel te stellen met de onroerenderfgoedwetgeving, zodat zij met gerust geweten hun hobby kunnen uitvoeren.
Een magneetvisser heeft toestemming van de eigenaar van het water waarin hij te werk gaat nodig. Zonder die toestemming is hij in overtreding met het Strafwetboek van de federale overheid en kan de magneetvisser door de politie geverbaliseerd worden. Ten tweede heeft hij in Vlaanderen een officiële erkenning als metaaldetectorist nodig van het agentschap Onroerend Erfgoed. Magneetvissen is een vorm van metaaldetectie, en valt onder het Onroerenderfgoeddecreet. Magneetvissen met toestemming van de eigenaar maar zonder erkenning (of omgekeerd), is eveneens een misdrijf.
Wie voorwerpen uit de bodem haalt, doet in principe aan archeologie. Wat wel en niet mag, is duidelijk omschreven in de onroerenderfgoedwetgeving. Om vondsten met erfgoedwaarde op de juiste manier te kunnen registreren, en hun wetenschappelijke context te interpreteren, kan niet iedereen zomaar vrijelijk metalen voorwerpen gaan opvissen of detecteren. Daarvoor is een erkenning als metaaldetectorist nodig. Een erkend detectorist is verplicht om zijn vondsten online te melden, zodat het agentschap Onroerend Erfgoed de wetenschappelijke waarde ervan kan opnemen in de Centrale Archeologische Inventaris. Die databank is een belangrijke bron van informatie voor erfgoedonderzoekers en omgevingsambtenaren. Een erkenning als metaaldetectorist en magneetvisser kan je gratis aanvragen bij Onroerend Erfgoed. Enige voorwaarden: meerderjarig zijn en beschikken over een bewijs van goed gedrag en zeden.
Een erkend metaaldetectorist ontvangt een persoonlijke legitimatiekaart op naam, en moet die ook kunnen voorleggen op vraag van de politie. Een legitimatiekaart is een persoonlijk document, en mag dus niet uitgeleend worden aan anderen. Ook niet aan je kinderen. Minderjarigen mogen enkel magneetvissen in aanwezigheid van iemand met een erkenning. De kinderen uit de krant, die recent nog geweren of brandkasten opvisten, deden dit dus op illegale wijze. Zoals reeds gezegd, is de minimumleeftijd voor aanvraag van een erkenning 18 jaar. Daarnaast spreekt het voor zich dat het om veiligheidsredenen niet aangewezen is om kinderen onbegeleid te laten magneetvissen.
Op de website van Onroerend Erfgoed vind je alle informatie over de metaaldetectieregelgeving, een handige folder in pdf-formaat, en een blog die de regels rond magneetvissen op een duidelijke manier uitlegt
De regels om te detecteren en magneetvissen kan je nalezen in de Code van Goede Praktijk: https://www.onroerenderfgoed.be/detecteren-volgens-de-code-van-goede-praktijk