Hulplijn 1712 richt zich naar plegers van familiaal geweld

Op de Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handeling (15/06) lanceerde de Vlaamse overheid een campagne voor hulplijn 1712 gericht op volwassenen die familiaal geweld plegen uit onmacht of in een stresssituatie. 1712 is de professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. In 2020 contacteerden slechts 64 plegers de hulplijn 1712. Dat is minder dan 1% van het totaal aantal oproepen.

logo 1712

De 1712-campagne focust op veel voorkomende vormen van familiaal geweld, waaronder situationeel koppelgeweld, kindermishandeling en ouderenmis(be)handeling. Die vormen van mishandeling komen tijdens de coronacrisis meer voor, volgens hulplijn 1712. Vaak liggen stress en gevoelens van onmacht aan de basis van familiaal geweld. Het is de eerste grootschalige campagne van de Vlaamse overheid die specifiek gericht is op volwassenen die familiaal geweld plegen. Met de campagne wil hulplijn 1712 die personen aansporen om hulp te zoeken zodat het geweld stopt.

Als onderdeel van de campagne schreven auteurs Lize Spit en Ish Ait Hamou aangrijpende teksten over familiaal geweld.

Ook bij de politie Zuiderkempen is er veel aandacht voor alle vormen van geweld. Zowel slachtoffers als plegers van intrafamiliaal geweld kunnen bij ons terecht. Wij trachten in eerste instantie opnieuw veiligheid te creëren binnen gezinnen en/of koppels en dit in samenwerking met Parketdiensten en andere hulpverleningsdiensten (o.a. CAW, CGG, …). 

Indien u zichzelf herkent in bovenstaande situatie, zowel als slachtoffer of als pleger, mag u steeds contact opnemen met de hulplijn 1712 (via telefoon, chat of mail) of met onze diensten (014/53 96 00). Indien u in nood bent en dringende hulp nodig heeft, bel dan de noodcentrale 112 of 101.

 

Labels