Oversteekplaatsen voor voetgangers

Als politiedienst merken wij vaak dat bestuurders van voertuigen geen voorrang verlenen aan voetgangers die aan een oversteekplaats voor voetgangers willen oversteken. Dit kan gevaarlijk zijn en deze overtreding kan je dan ook 174 euro kosten. Voor sommige weggebruikers is het misschien onduidelijk welke verplichtingen men heeft ten aanzien van de zwakke weggebruiker. Daarom lichten wij de regels even toe. 

Een voetganger moet verplicht een voetpad, trottoir of berm gebruiken als deze aanwezig is. Is dat er niet, dan mag een voetganger op het fietspad lopen of in het slechtste geval op de rijbaan. Wat wij een zebrapad noemen, heet in de verkeerscode een oversteekplaats voor voetgangers. Bevind je je als voetganger binnen de twintig meter van zo’n oversteekplaats, dan ben je verplicht die te gebruiken. Wie een zebrapad gebruikt of aanstalten maakt om het te gebruiken heeft altijd voorrang op andere weggebruikers, behalve bij spoorvoertuigen. Bij een oversteekplaats met verkeerslichten mag je uiteraard alleen oversteken als het voetgangerslicht op groen staat. Als er geen oversteekplaats in de buurt is, dan mogen voetgangers de rijbaan wel oversteken, maar hebben ze daarbij geen voorrang.

Waar moet je nog opletten aan een oversteekplaats voor voetgangers? Je mag niet stilstaan of parkeren op het zebrapad en de vijf meter ervoor. Het is ook verboden om een auto in te halen die vertraagt of stopt voor een zebrapad. Bij traag verkeer mag je een zebrapad niet blokkeren.

*

Als fietser mag je een zebrapad gebruiken om over te steken, maar in tegenstelling tot voetgangers heb je er geen specifieke rechten. Andere bestuurders zijn dus niet verplicht om jou voorrang te verlenen als je al fietsend op het zebrapad wil oversteken. Hou daar rekening mee!! Je kan dus beter je fiets aan de hand leiden. Je bent dan ook een voetganger en naderende bestuurders moeten jou voorrang verlenen bij het oversteken of als je op het punt staat om over te steken.

Met de recente heropening van de scholen zal er door de politie Zuiderkempen dan ook specifiek toezicht gehouden worden op naleving van dit gebruik. 

Labels