Wat moet ik doen als er een prioritair voertuig nadert?

Bestuurders slaan soms in paniek wanneer een ambulance of een politiewagen met loeiende sirenes nadert. Op dat moment is het belangrijk om de juiste handelingen te stellen. Zo breng je jezelf, het prioritaire voertuig en de andere weggebruikers niet in gevaar. Wat is een prioritair voertuig? Hoe kan je best handelen als je er één opmerkt? We zetten alles even op een rijtje.

Prioritaire voertuigen

Prioritaire voertuigen zijn voertuigen die uitgerust zijn met een blauw zwaailicht én een speciaal geluidssignaal (alarmsignaal). Ze worden prioritair als het speciale alarmsignaal werkt én tegelijkertijd de blauwe zwaai- of knipperlichten branden. De meest bekende zijn voertuigen van politie, brandweer of ambulances. Minder bekenden zijn voertuigen van organisaties zoals de NMBS, fluxys, … . Een anoniem voertuig van de politie kan ook een prioritair voertuig zijn. De enige voorwaarde is: uitgerust zijn met blauwe knipperlichten – bijv. verwerkt in de grill van de radiator - én een speciaal geluidssignaal.

Een prioritair voertuig betekent dus steeds:

 

blauw zwaalicht   én    geluidssignaal

 

  • Blauw zwaailicht + geluidssignaal = PRIORITAIR voertuig
  • Geen blauw zwaailicht EN/OF geen geluidssignaal = GEWOON voertuig

 

Hoe reageren op een prioritair voertuig?

Als een prioritair voertuig je pad kruist, moet je de rijbaan onmiddellijk vrijmaken om doorgang te verlenen. Indien nodig moet je vertragen of stoppen.

De verplichting om de weg vrij te maken, veronderstelt dat dit op een redelijke wijze kan gebeuren met gezond verstand. De bestuurder mag dus de situatie beoordelen en de in zijn ogen meest geschikte manier kiezen om aan de verplichting te voldoen.

 

Labels