Valse incassobureaus

Trap niet in de val: herken fraude overal.

Heb jij een brief, e-mail of telefoon gekregen van een incassobureau zonder dat je weet waarvoor? Zetten ze je onder druk om onterechte rekeningen te betalen? Je bent niet alleen. De Economische Inspectie van de FOD Economie wordt overstelpt door meldingen over frauduleuze incassobureaus.

foto van tablet

Frauduleuze incassobureaus zijn vaak niet ingeschreven bij de FOD Economie en beschikken meestal niet over een ondernemingsnummer.

Valse incassobureaus zullen je herhaaldelijk via brief, e-mail en/of telefoon onder druk zetten om te betalen. Vraag je om meer informatie over de schuld, dan gaan ze hier niet op in, of blijven ze heel vaag. Ze dreigen ook met deurwaarders of een beslaglegging, terwijl ze die bevoegdheden niet hebben.

Wees waakzaam!

Tips!

  • Weet met wie je te doen hebt.

    Ken je het bedrijf bij wie je zogezegd een schuld hebt? En heb je er echt iets besteld of gekocht dat je nog niet betaalde?

    Je kan ook het incassobureau controleren. Elk incassobureau moet verplicht ingeschreven zijn bij de FOD Economie. Deze lijst vind je op: https://economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Publications/files/Lijst-schuldinvorderaars.pdf
  • Als je wordt opgebeld vóór je een schriftelijke ingebrekestelling hebt ontvangen, is er sowieso iets niet in de haak. Wettelijk heb je ook altijd een eerste betaaltermijn van minstens 15 dagen.
  • Deel nooit persoonlijke gegevens.
  • Oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart en/of je bankkaart. Ga hier niet op in!
  • Eis duidelijke informatie. Durf door te vragen. Waarover gaat de schuld precies? Kunnen ze je het contract tonen? Vraag ook de gegevens van het incassobureau: hun telefoonnummer, e-mail, website, ondernemingsnummer en hun inschrijvingsnummer als incassobureau bij de FOD Economie.
  • Laat je niet onder druk zetten om snel te betalen. Je krijgt altijd minstens 15 dagen om je ‘schuld’ te onderzoeken of te betalen.
  • Betwist je schuld per e-mail met ontvangstbewijs of per aangetekende brief.
  • Wordt er met beslag gedreigd? Enkel een deurwaarder kan beslag leggen. Hij zal hierover altijd officieel communiceren via briefwisseling, nooit via e-mail!
  • Meld valse incassobureaus bij het Meldpunt: https://meldpunt.belgie.be

Ben je toch in de val getrapt? Licht je bank dan zo snel mogelijk in en doe aangifte bij je lokale politie.

Meer info: http://news.economie.fgov.be/192803-fictieve-incasso-echte-oplichting

Labels