Trajectcontrole op de Aarschotsesteenweg in Herselt in werking gesteld
Overdreven en onaangepaste snelheid vormen belangrijke risicofactoren in het verkeer. Uit internationaal onderzoek blijkt dat een overdreven snelheid aan de basis ligt van een derde van de dodelijke verkeersongevallen (OECD, 2006 in SWOV 2012; ETSC, 2010). De snelheid die een bestuurder kiest, heeft zowel invloed op de kans op een ongeval, als op de ernst ervan. Een hogere snelheid vergroot immers zowel de afstand die wordt afgelegd tijdens de reactietijd van de bestuurder als de remafstand. Daarnaast is de botsingsimpact, en bijgevolg het lichamelijk letsel, groter naargelang de snelheid hoger ligt (Temmerman, 2016). (BIVV Hoe kijken autobestuurders naar verkeersveiligheid – 2015).
Volgens cijfers van het BIVV vallen 68% van de verkeersdoden buiten de bebouwde kom. Eveneens zegt het BIV dat wanneer iemand zwaar gewond geraakt bij een verkeersongeval in 1 op 6 van de gevallen een familielid moet stoppen met werken om voor het slachtoffer te zorgen. Uit de nieuwe Europese studie MyLAC (My Life After The Crash) blijkt dat bijna 80% van alle zwaargewonden nooit helemaal volledig herstelt. MyLAC toont nogmaals duidelijk aan dat de gevolgen van een verkeersongeval niet enkel beperkt blijven tot materiële en lichamelijke schade. Ook op psychologisch en financieel vlak dragen verkeersslachtoffers en hun omgeving vaak levenslang de gevolgen van een verkeersongeval. En het maakt niet uit of je slachtoffer was als voetganger, fietser of als inzittende van een auto. Alle weggebruikers hebben met dergelijke zware gevolgen te maken
Hier proberen we met onze politiezone ook ons deeltje bij te dragen en dit samen met de Vlaamse Overheid, de wegbeheerders, de bestuurlijke en gerechtelijke overheden die ieder hun verantwoordelijkheid dragen in de aanpak van de doder “overdreven of onaangepaste snelheid” door aanpassing van de weginfrastructuur en door een handhavingsbeleid.
De Aarschotsesteenweg is een onderdeel van de drukke verkeersader N19 Turnhout – Leuven. Wekelijks passeren er gemiddeld 100.000 voertuigen. Omdat op dit traject in het verleden heel wat verkeersongevallen gebeurden waarvan zelfs enkele keren met dodelijke afloop en omdat uit snelheidsmetingen bleek dat heel wat bestuurders zich niet aan de maximale snelheid hielden, werd beslist om een trajectcontrole in beide richtingen te plaatsen teneinde de verkeersveiligheid te verhogen.
Trajectcontrole is een systeem waarbij de gemiddelde snelheid over een langere afstand wordt gemeten. Het systeem maakt gebruik van automatische nummerplaatherkenning. Indien u met een te hoge gemiddelde snelheid rijdt tussen de meetpunten dan worden deze gegevens onmiddellijk doorgestuurd naar de lokale politie Zuiderkempen. De politie stelt hiervan dan een proces-verbaal op. Wenst u meer te weten over trajectcontrole dan kan u de website van de Vlaamse Overheid raadplegen op https://www.vlaanderen.be/nl/mobiliteit-en-openbare-werken/verkeer/trajectcontrole.
Tijdens de maand maart 2017, de eerste maand waarin het systeem werkzaam was, werden 792 overtredingen vastgesteld. Er werd zelfs een bestuurder betrapt met een gemiddelde snelheid van 112km/u en die dus 42km/u gemiddeld te snel reed. Hierdoor bracht hij het leven van andere weggebruikers en van zichzelf ernstig in gevaar. De nodige afspraken met Justitie werden gemaakt opdat overtreders niet ongestraft blijven.