Resultaten verkeersacties

Resultaten actieplan Veilig Verkeer

Het actieplan “Veilig Verkeer” concentreert zich op volgende thema’s:

- Snelheid

- Alcohol en drugs in het verkeer

- Gsm achter het stuur

- Het niet dragen van de veiligheidsgordel en het niet gebruiken van kinderzitjes

- Goederen- en personenvervoer

- Algemene verkeerscontrole

In het eerste semester van 2019 werden hierop meerdere gerichte acties gehouden.

Resultaten bemande snelheidscontrole:

In het eerste semester van 2019 werden er door onze diensten meerdere bemande snelheidscontroles uitgevoerd. De bemande snelheidscontrole kadert binnen het actieplan “Veilig Verkeer”. De politiezone Zuiderkempen stelt zich tot doel het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel te beheersen en indien mogelijk te doen dalen. Bij 1 op 3 ongevallen zijn ongepaste snelheid en overdreven snelheid een medeoorzaak.

Snelheidscontrole wordt gehouden op wegen waarop het aantal ongevallen te hoog is en op wegen waarop metingen uitwijzen dat overdreven snelheid een probleem is.

In het eerste semester van 2019 werden er door onze bemande camera 41.989 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 3.480 te snel.

Resultaten onbemande snelheidscontrole:

Op meerdere plaatsen in onze politiezone staan onbemande camera’s opgesteld. Deze registreren overdreven snelheid en op kruispunten vaak ook het negeren van het rode verkeerslicht.

In het eerste semester van 2019 werden er door de onbemande camera’s 2.776.224 voertuigen gecontroleerd. 3.159 processen-verbaal werden opgesteld inzake snelheid en negeren rood verkeerslicht.

Resultaten andere inbreuken:

Alcohol en drugs in het verkeer:

Tijdens het eerste semester van 2019 werden er tijdens acties alcohol en drugs in verkeer door onze diensten 1.792 voertuigen gecontroleerd. 65 processen-verbaal werden opgesteld met betrekking tot alcohol en drugs in verkeer.

GSM achter het stuur:

Tijdens het eerste semester van 2019 werden er tijdens acties gsm achter het stuur door onze diensten 6.976 voertuigen gecontroleerd. 55 processen-verbaal werden opgesteld met betrekking tot gsm achter het stuur.

Veiligheidsgordel en kinderzitjes:

Tijdens het eerste semester van 2019 werden er tijdens acties veiligheidsgordel en kinderzitjes 3.175 voertuigen gecontroleerd. 72 processen-verbaal werden opgesteld met betrekking tot gordeldracht en kinderzitjes.

Goederen- en personenvervoer:

Tijdens het eerste semester van 2019 werden er tijdens acties goederen- en personenvervoer 643 voertuigen gecontroleerd. 19 processen-verbaal met betrekking tot goederen- en personenvervoer werden opgesteld.

Algemene controle:

Tijdens het eerste semester van 2019 werden er tijdens algemene controle 2.544 voertuigen gecontroleerd. 92 processen-verbaal werden opgesteld.

In het eerste semester van 2019 werden er 53 ongevallen met gekwetsten vastgesteld. Ten aanzien van het eerste semester 2018 is dit een daling met 19 ongevallen of een daling van 26%.

De politie Zuiderkempen blijft zich verder inzetten op het gebied van verkeer om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal ongevallen te laten dalen.

Labels