Regularisatieperiode nummerplaten voor bromfietsen en lichte vierwielers met 1 jaar verlengd

Nieuwe bromfietsen van alle categorieën en nieuwe lichte vierwielers moeten sedert 31/03/2015 verplicht ingeschreven worden en de nummerplaat dragen die bij de inschrijving werd toegekend.

Voor de bromfietsen en de lichte vierwielers die reeds eerder in het verkeer gebracht werden is een overgangsperiode voorzien tot en met 10/12/2017 om ingeschreven te worden.

nummerplaat bromfiets

Vanaf 11/12/2017 moet dus elke bromfiets en lichte vierwieler voorzien zijn van een kentekenplaat van de nummerreeks S-A (klasse A), S-B (klasse B) of S-U (lichte vierwieler).

Welke vervoermiddelen dienen niet ingeschreven te worden :

  • elektrische fietsen met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25kW waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en ten slotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25km/u bereikt, of eerder, indien de bestuurder stopt met trappen,
  • voertuigen uitsluitend bestemd voor gebruik door anders validen,
  • zelf balancerende voertuigen (segway's),
  • elektrische autopeds,
  • mini-motoren (pocket-bikes),
  • voertuigen met een maximum snelheid tot 6 km/u.

Een bromfiets klasse A die ingeschreven is dient het gele plaatje niet meer te voeren.

Hoe werkt het?

  1. Om je bromfiets in te schrijven, heeft de Directie Inschrijving Voertuigen (DIV) het gelijkvormigheidsattest nodig. Heb je dit niet meer, dan kan je bij de politie een 'Attest onvrijwillige buitenbezitstelling van een gelijkvormigheidsattest/COC Bromfietsen en lichte vierwielers' halen.
  2. Ga met dit gelijkvormigheidsattest naar een bpost-kantoor (geen postpunt!), waar de bediende de voertuiggegevens zal registreren op het inschrijvingsformulier.
  3. Je krijgt het inschrijvingsformulier mee: vul het in, onderteken het en bezorg het aan je verzekeraar. Je verzekeraar verzendt de voertuiggegevens naar de DIV. Je krijgt een uitprint van de regularisatietransactie. Houd zelf het ondertekend inschrijvingsformulier bij volgens de geldende regels van WebDIV.

De regularisatieprocedure kost € 42: gegevensregistratie door bpost en verzending van de kentekenplaat en het kentekenbewijs (te betalen aan de postbode).

Meer info op de website van Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

Labels