Politiecodex nu ook op onze website

De gemeenteraden van Herselt, Hulshout en Westerlo van de politiezone Zuiderkempen hebben politiestraffen vervangen door Gemeentelijke Administratieve Sancties. Een gemeente kan nu zelf instaan voor de organisatie, de vervolging en het opleggen van een sanctie.

Hierdoor kan dus sneller gereageerd worden wanneer een overtreding wordt begaan, zodat een duidelijke link wordt gelegd tussen de overtreding en de straf die erop volgt. De overtredingen die strafbaar gesteld zijn, worden vermeld in de politiecodex of GAS-codex.

Wenst u te weten welke gedragingen in uw gemeente strafbaar zijn, ga dan naar downloads en download er de politiecodex.

GAS-procedure:

  • De politie stelt de overtreding op de politiecodex vast en maakt een proces-verbaal over aan de sanctionerend ambtenaar.
  • Je krijgt een aangetekende brief met het proces-verbaal en de melding dat er een administratieve procedure is opgestart.Je krijgt 15 dagen de tijd om je mondeling of schriftelijk te verdedigen.
  • De overtreder heeft het recht een advocaat te raadplegen (minderjarigen krijgen kosteloos een advocaat toegewezen).
  • De sanctionerend ambtenaar neemt de uiteindelijke beslissing of hij je vrij spreekt of dat hij je een boete oplegt met een maximum van 250 euro voor meerderjarigen en maximum 125 euro voor minderjarigen (vanaf 16 jaar).

Bemiddeling:

Ben je minderjarig, maar 16 jaar of ouder en heb je het politiereglement overtreden, dan wordt er sowieso een bemiddelingsprocedure opgestart. Voor meerderjarigen is bemiddeling een mogelijke optie. Het dossier wordt dan doorverwezen naar de bemiddelingsambtenaar. Deze bemiddeling is gericht op herstel en vergoeding van de schade. Dit laatste kan nuttig zijn om aan de belangen van slachtoffers tegemoet te komen. Eveneens wordt aan de overtreder de mogelijkheid geboden zijn verantwoordelijkheid op te nemen, bv. door het leveren van een prestatie.

Andere sancties?

In een aantal gevallen kan een inbreuk ook aanleiding geven tot opruimkosten (bv. bij sluikstorten). Dit kan betekenen dat de overtreder niet alleen wordt beboet, maar ook een factuur ontvangt om deze kosten te betalen.

Ga je niet akkoord?

Tegen de beslissing van de sanctionerend ambtenaar is steeds hoger beroep mogelijk. Dit beroep wordt aangetekend bij de politierechtbank. Voor minderjarigen is de jeugdrechter de bevoegde beroepsinstantie.

Wens je er meer over te weten? U kan de brochure van de directie veiligheids- en preventiebeleid hier downloaden.

Labels