Okergele fietsoversteken

U heeft ze waarschijnlijk ook al opgemerkt, de okergele fietsoversteken op de gewestweg N19 in Herselt en Westerlo. Deze oversteken hebben geen wettelijke betekenis, maar geven aan, waar u als fietser kan oversteken. Let op, u hebt als fietser geen voorrang op deze oversteekplaatsen.

Okergele vakken

Oversteekplaatsen voor zwakke weggebruikers.

Het is niet altijd duidelijk wie er voorrang heeft bij oversteek voor zwakke weggebruikers. Tijd dus om alles eens op te frissen.

Oversteek voor voetgangers of zebrapad

Bij een oversteek voor voetgangers of zebrapad heeft de voetganger die oversteekt of aanstalten maakt om over te steken, altijd voorrang op alle bestuurders. Een fietser die nog op zijn fiets zit, is geen voetganger en heeft dus ook geen voorrang op een zebrapad. De voorrang voor de voetganger op een zebrapad geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom

Oversteek voor fietsers

Blokmarkering

Bij een oversteek voor fietsers en bromfietsers, gemarkeerd door witte blokjes hebben de fietsers en bromfietsers geen voorrang op de bestuurders. Dit wordt vaak ondersteund door kleine voorrangbordjes (omgekeerde driehoek of stopbord) met bijbehorende markeringen.

Okergele vakken

Bij een oversteek voor fietsers en bromfietsers, gemarkeerd door okergele vakken hebben de fietsers en bromfietsers geen voorrang op de bestuurders. Dit wordt vaak ondersteund door kleine voorrangbordjes (omgekeerde driehoek of stopbord) met bijbehorende markeringen.

Fietspad

Bij een fietspadmarkering, die aanduidt dat een fietspad doorloopt, hebben de fietsers of bromfietsers voorrang op het verkeer dat het fietspad kruist. Deze markering bestaat uit twee evenwijdige witte strepen. Vaak wordt deze voorrangsregeling ondersteund door voorrangsborden met bijbehorende markeringen.

 

Labels